Sunday, February 26, 2017

Sidamo Dimtu


Sidamo Dimtu (Dugges / Hunter & Sons, Rootsi / Inglise) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjinfo: "We did this stout with Hunter & Sons and Round Hill Roastery of Bath, England. They brought the coffee. We brewed the beer. A fruity, floral Ethiopian Sidamo Dimtu in a chocolatey, roasty stout. "

Väikest kasvu nudikaelne pudel, sini-roosakat silti on veidi keeruline jälgida. Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - mustjasmust :)

Pehme kohvine aroom liugleb sinuni juba väljasirutatud käe kauguselt, lähemalt nuhutades aga muutub selliseks vaiguseks, veidi agressiivseks, nagu tihti need "ürgsemad" puhtad kohvioad tunduvad enne eurooplase jaoks pehmeks solgutamist.

Esmamekk on raske magusakas ja ... hmmm ... vürtsikas? Esmatajuna sellist torkivust tavaliselt ei kohta! Hetk hiljem tekib aimdus, et see võib ju tegelikult alkohol olla - 10% tegelane ju ikkagi. Ei, see pole toores ja torkiv, vaid just mõnusalt vürtsikas tunnetus, justkui oleks nelgi-kaneeli-cajennepipra seguga tutvunud.

Keskmaitse valgub aga sootuks mitte vürtsika, vaid tumeda ja õlisena mööda keelt laiali. Kohviõli. Kohvimarmelaad. Toekas ja bravuurikas nagu priske neegrinaine, kes paneb käed puusa ja käratab naabrimehe aknaaugust eemal - mis sa kuramus siin passid, omal naine kodus!

Lõppmaitse. Õlikohvi. Kookoskohvi. Lagritsaga ja ploomidega. Neegrinaine küpsetab kooki. Tema jaoks eksootiliste ploomidega kohvi-šokolaadi kooki. Pärast vaja tükike naabrinaisele ka viia - las kadestab! Ja saab ühtlasi naabrinaise mehe kiibitsemise peale kaevata - pärast hea kuulata, kuidas naabrimoor oma vanamehele tuule alla teeb!

Järelmekk. Kohvišokolaad. Šokolaadikohvi. Tumedanahaline matroon. Sisemisest elurõõmust ja ahjust kerkivatest koogilõhnadets tulvil laul, mis koolitamata kaunil jõulisel häälel taevasse kandub, teel ämblikuvõrke ja pilvi purustades. 

Matsakalt megane megarüübe. Armsaimalt nunnu kohviliköör. Etioopia ruulib. Melikami gīzē!
--------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment