Monday, July 30, 2018

Зимняя меланхолия


Зимняя меланхолия (Sori / AF, Eesti / Venemaa) pdl 0,33 l. alc 10,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo: ""Winter Melancholy" A New Year’s Eve version of warmly recognized Melancholy, our Imperial Baltic Porter. Smooth touch of Kenyan coffee and bourbon vanilla turn the beer from egocentric and depressive to meditative and reflexive as we all become on the first days of the New Year."

Huvitav, sama koda tegi koos Soriga väga sarnase Midsummer Melanholy, vaatame siis kui sarnased nad on.

Väike lihtne pudel, pruunil sildil lumetäpid ja selle toote jaoks ilmselt kohustuslik (?) silmus. Sõrmepaksune tume punakas-pruun vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tint-tõrv-pigi ja need muud mustad asjad.

Aroom = naeratus. Sest vaata, kui sulle meeldivad jõulised, reljeefsed, vägevad ja selgelt eristuvad asjad, siis siin kõike seda leiab. Selles klaasis ei pea veetma pool tundi ninapidi, tabamaks mingeidki õrnu vinesid. Ei, see lõhn veab su ise klaasi, mattes nina ja pea ja pool keret rammusa šokolaadikoogi sisse, pakkudes sinna kõrvale suuuuurt tassitäit kohvi ja ämbritäie kakaod kah veel.

Esmamekk. Rammus ja rauge. Verneri kooki teate? Vedelal kujul? Rummiga ja kohviga? Vana Gambrinus ka ei tea, sest magusate kookidega ei oska kuidagi midagi peale hakata. Aga vaata kujutlemas on see JUST TÄPSELT SEE!

Keskmaitses magusus taandub, esile tuleb hapukas kreegikompott ja isegi alõtša. Ainult et seda ruigama ajavalt rammusas kohvikreemis. Ja akende taga pimenevas öös. 

Lõppmaitse. Kreegivein. Muuseas neid kreeke on ennem kergelt suitsutatud. Noh nagu ploome. Ainult et kreeke. Mis pole ploomid. Aga üldiselt on pohlad, sest sigahea on see tegu. Ja aeg on astuda aknast ööse. Kuulata ritsikaid. Ja siili. Ja nahkhiirt. 

Järelmekk. Ööööö on üks imeline koht. Naabrinaise kass nühib nurrudes sääri. Vana kuuse okste vahel askeldab keegi ... kakk valmistub vist jahileminekuks. Toast paistab su selga arvutiekraani kuma. Ja Kuu. See Kuuu paistab Ööööös. Kuuuuöööööö. Täiskuuöö. Astuks järgmisest aknast edasi?

Jaaaa. Sori analoogtoode oligi analoog. No suisa samaloog. Talve- või sume-suve, kuid kõtt poisid, pistke see silmus endal teate kuhu. Melanhoolia on ilus ja helge ja nukker ja kaunis ja unistav ja naeratav. Täpselt seda see õlu maitsjaga teebki. Ja vana Gambrinus on ruik-rahul.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment