Wednesday, July 24, 2013

Pudel vs purk: maitse pole enamikule eristatav!

Mõni aeg tagasi püstitas Gambrinus küsimuse - kas suudaksite eristada purgiõlut sama sordi
pudeliõllest?

Miks nii küsitud sai ning mis oli argumentatsioon, saab lugeda siit. Küsitlus oli üleval siinsamas blogis 2013.a juulis.

Igatahes üllatasid tulemused mõnel määral. Veel mõned aastad tagasi valitses õllesõprade hulgas veendumus, et "loomulikult on purgimaitse alati äratuntav". Tuleb välja, et aeg on teinud korrektuure.

Kui jagada vastused kahte lehte, siis ligi kolmandik arvas et purgiõlle maitse on erinev, kaks kolmandikku aga olid vastupidisel seisukohal. Eriti tugevaks muudab aga teise koolkonna arvamuse see, et nende hulgas leidus nö kategoorilisi hinnanguid (ei suuda), samas kui esimeses rühmas polnud keegi nii enesekindel (kindlasti suudan).

Gambrinuse eelistus oli ja on siiski pudeli poole kaldu, seda nii tehnoloogilistel kui esteetilistel kaalutlustel. Kuid see küsitlus andis siis tuge lubada Gambrinuse õllepoodi mõnikord erandeid ehk purkidesse villitud õlut. Aga siis peab see ka väärt värk olema! :)

3 comments:

  1. Miks mitte empiiriliselt läheneda?
    Paar purgiipat vs pudelit.
    Ja kus maitse äkki tundlikum - paar purgilagerit vs pudelit (siin ei tohiks valmistamiskuupäev kah väga rolli mängida).

    ReplyDelete
    Replies
    1. kas sa oled mõnd purgi-IPA't siinkandis kohanud, et sihandset katset läbi viia?

      Delete
  2. Tartus pole. Samas ei tohiks olla keeruline mõni lähiperspektiivis mõni tekitada. Küsimus on, et kas sama joogi pudeliversiooni kah leiab. Aga hoian silmad lahti.

    ReplyDelete