Wednesday, July 24, 2013

Sfäär

Sfäär (Mikkeller) pdl 0,330 l. alc 5,5% liigimääratlus: pale ale

Tegemist on Eesti toidukoha Sfäär koostöö-projektiga Taani eirpäraste õllede tootjaga. Disain mustavalgekirju ja kribuline, kuid kenasti haakuv tellija enda graafilise näoga (muuseas, väike näpukas ... või siis tahtlik viga - alc on märgitud, mitte 5,5, vaid 55% vol). Õrnalt kreemikas tihe vaht täidab alul 99% kannust, jäädes isegi pika vajumise järel märkimisväärselt tugevaks ja kleepjaks. Õlle värvus - klaarilt kuldpruun. Aroomis on tunda karamell-linnaseid ja inglispäraseid humalaid (kas ka Nelson Sauvin?).

Esmamekk on kergepoole ja intensiivselt linnasemagus ning vürtsikas. Keskmaitse annab endast happelisi noote, üldpilt on veidralt segane - siin on nii küpset leiba kui toorest hapukat tikrit kui greibimahla kui mõrkjas-vaigust humalat. Lõppmekk muutub veelgi jõulisemaks - siia lisanduvad pärmised soojad noodid ja toorevõitu virsikut, kõike seob kokku aga torkiv-kleepjas vaigusus. Lõppmekk annab keelele armu alles umbes poole minuti pärast, enne seda valitseb siin tugev maitsete lahing, milles pealejääjat polegi.

Keskmisest kergema kehaga, kleepja paletiga, mõrkjas-hapu-magusa-vürtsika väga ülekoormatud buketiga jõuline rüübe. Tavalises mõtte heleda eiliga pole tegu teps mitte ... noh seda aga Mikkellerilt ju ka ei ootaks! Pigem ütleks selle kohta APA või isegi IPA'de nõrgem ots. Keerukas ja jõuline rüübe sobiks mõne iseloomuka toiduga, nagu vürtsikad loomaribid või siis mõni vängem juust.
--------------
pilt isetehtud.

No comments:

Post a Comment