Friday, July 12, 2013

Pudel vs purk

Gambrinus on seni olnud pudeli-usku. Asi pole laialt-levinud müüdis, et purgiõlu maitseb metalli järgi - see
pole enam ammu nii, kuna purki katab seestpoolt plastik-kile. Gambrinuse vastuargumendid purgile on nii emotsionaalset kui ratsionaalset laadi.

Emotsionaalne - purk näeb välja odav. Kujutage ette olukorda, kus te istute nooblis restoranis ja kelner astub teie juurde, kandikul väärikas pokaal ja ... plekkpurk. Mis on sellel pildil valesti?

Ratsionaalne - purgis ei saa õlu piisavalt järelküpseda. Klaaspudel pole kunagi nii hermeetiline kui purk. Pudeli seintes on väikesed mullikesed ja mikropraokesed, mille kaudu õlu saab nanokogustes hapnikku - see aga võimaldab õllel paremini järelküpseda.

Kõige lõpuks aga küsimus - mis arvate, kas suudaksite eristada purgiõlut sama sordi pudeliõllest? Väidetavalt olla see neetult raske.

Vastav küsimus on ka blogi paremal ülanurgas - mis arvad?

----
pilt siit

3 comments:

  1. Otse, kallamata juues: küllap ikka. Metall puudutab keelt, paratamatult toimuvad igasugused asjad. Mitte et see tingimata palju halvem oleks.

    Aga seda mikropoori-juttu ma küll elu sees ei usu. Klaaspudelites säilivad erinevad alkoholid sadu aastaid, veinid (mis ju ometi küpsevad igatpidi ning õhu käes lähevad halvaks) mitukümmend aastat (ja seejuures on nad kork-korkidega). No way. Muud maitsevahed võivad ju olla: plast ja metall lagunevad väikesel määral, villimise juures võivad olla vahed, aga mikropoorid... kas pole loogiline, et need paar sõrmeotsa õhku, mis klaaspudelisse jääb, on palju suurema efektiga, kuniks sealt hapnik otsa saab?

    ReplyDelete
  2. õhuga lauskokkupuude hukutab nii õlle kui veini kiirelt. kuid nanokogustes saabuva hapniku suudavad elusa õlle sees olevad pärmiseened edukalt ära konsumeerida. seeläbi toimub pidev vaikne järelkäärimine / küpsemine, mistap nii pudelis kui vaadis seistes läheb kraam aastatega aiva paremaks.

    ReplyDelete
  3. Purgis püsib jällegi humala aroom paremini, sest on paremini valguse eest kaitstud. Tean, et mitmed ameerikamaa väiketootjad just sel kaalutlusel purki oma humalasi IPAsid villivadki.

    ReplyDelete