Friday, May 17, 2019

Sisekosmos

Sisekosmos (Mäepea, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Liigimääratlus: DDH Black IPA

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, rukkilinnased, nisulinased, kaer, humal, Habanero tšilli, pärm."

Väike lihtne pudel, sildil kahe ingli võitlus ... noh teate küll, selle langenud ja mittelangenud versiooni vahel. Korgi avamisel käinud liiga kõva suuutsss kuulutab ohtu, enamiku klaasist täitev pruunakas vaht poleks ehk liiast, kuid pudelist väljaronima hakkav mustatükiline vaht kinnitab eelteadmist - tšilliga ja muude taoliste lisanditega tehtud õlled lähevad ülikergelt ülekarbosse. Õlle värvus - must. Aroom ... hmmm ... miks siin on lisaks tšillile ammoniaaki?

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitses lisandub sellele kuiva vürtsist nooti, aga ka lõhnast tuttavat kirbet ammoniaagist elementi. Lõppmaitses see ebameeldiv lisand taandub, kuid suud täidab ikkagi mingi kentsakas kirbuse piiril balansseerib mitte kuigi eluterve nüanss, segunedes magusa põhitooniga. Järelmekk annab selgust ... see alguses ammonaagise kirbusena tunudv  osa maitsest tuleb topelt-kuivhumaldamisest.

Keskmise kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsika-mõrkjas-magusa buketiga küsitava väärtusega rüübe. Võimalik, et tegu on lihtsalt niru pudeliga, kuid üldiselt kipub kuivade lisanditega (olgu selleks kasvõi nt kohvi või nt tillioksakesed) õlledel olema suur oht minna ülekarbosse ja rikkuda seeläbi maitseelamus ära.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment