Thursday, May 16, 2019

Vun In Du


Vun In Du (Lambrate, Itaalia) pdl 0,66 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda toodet. Untappd ütleb "Barleywine - Other" ja 4,21 punkti

Eeeee ... miks ma leian võrgust teavet, et see on hoopis "Red Wine Barrel aged IPA"?

Pudeli tagaküljelt loeb välja aga midagi sellist: "Double malt beer flavoured with Capsicum Chinese (Habanero) refined in Valtelina Superiore barrels
Indigrients: water, barley malt (25%), rye (0,5%), hop, yeast, Habanero"

Ühesõnaga üks segane värk. Aga laseme keelel otsustada.

Kopsakas soliidne pudel, tumedates toonides stiilne sildikujundus, väike fooliumkaeluseke. Kollane vaht täidab enamiku klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt punane. 

Aroom ... huvitav miks aju toodab esimesena samamoodi sõna "punane"? :) Aga ilmselt selletõttu et röstine, marjane ja kergelt tšilline - noh need kõik ju seostuvad punasega, kas ei? 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas, keeleots hakkab vaikselt aimama midagi vürtsikat. Keskmaitse ... hmmm ... huvitav, veidi nagu vesiseks tõmbuv keeletunnetus tuleneb kreegimahla taolisest hapukast toonist, mis seguneb samamoodi kuivatava röstiga ja kergelt tugevneva tšilliga?

Lõppmaitse muutub magusamaks, karamellisemaks ja röstpähklite taolisemaks, samas tugevneb ka hapukas ja vürtsikas pool. Lõppmaitse keerab aga ette linnaselisema ja pehmema pale, muutudes nüüd juba umbes "black barley wine" taoliseks, vürtsikas õhetus katab meeldivalt kogu suulae, olemata samas kübetki kõrvetav.

Segadusse ajav rüübe. Ei, odraveiniks see jook otse ei klassifitseeru, siin on ilmselt Untappd'is kande tegija veidi omavolitsenud. Kas/mis oleks sobivam määratlus? "Veinivaadis laagerdunud IPA" on veidi tõele lähemal, kuigi ka mitte väga suure seletusjõuga. Ausalt öeldes peaks seda kirjeldust alustama sõnast "tšilli", kuigi seda tšillikest pole kübetki liiga palju. Igatahes kokku oleks see nagu midagi "chili infused, barrel aged red strong ale" ... kui see kõik kokku moodustaks midagi arusaadavat. Igatahes ÜBER!

No comments:

Post a Comment