Wednesday, June 25, 2014

Shimozato Weizen

Shimozato Weizen (Zakkoku Kobo, Jaapan). pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: nisuõlu. Ratebeer
tunneb rüübet, kuid pole veel koondhinnet leidnud.

Tootjainfo: "Contains Barley malt, wheat, millet, Bengal grass, and rye." Ehk siis nisuõlu, mis sisaldab ka kahte sorti hirssi ja rukist ... ja mis kõige vahvam, see pisipruulikoda kasvatab oma teravilja ise! Ise kasvatab ja linnastab ja pruulib ja müüb kohapeal toodangut - tõeline käsitööõlu selle sõna SUURES ja ehedas mõttes!

Väike lihtne pudel, jaapanikeelsel sildil on äratuntavad vaid tekst "micro brewery" ja kaks arvu - üks tähistab alkoholisisaldust ja teine odralinnaste sisaldumise määra - antud õlle puhul on see 50%. Jaapani seadused määravad aktsiisi mitte õlle kanguse, vaid linnase sisaldumise määra järgi (see on jäänud nö teadus-revolutsiooni eelsest ajast kehtima ka nt Belgias ja mujalgi). Lisaks sellele võib õlleks nimetada vaid jooki, mis on 100% odralinnastest tehtud, kõigi muude jookide jaoks on kasutusel ka teine sõna. 

Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tugevalt hämune kollakasoranž. Aroom on tõepoolest huvitav segu mitmest teraviljast - rukki nätsekpoolne leivasus, nisu hapukus, hirsi magus alatoon ja odra karameljas noot. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja kergelt hapukas. Keskmaitse mõjub veidi tihkemalt, lausa kergelt pudruselt ja magus-hapukalt õunaselt. Lõppmaitses seguneb kuivatatud leiva hapukas toon, kerge pärmine soojus ja hirsi magus tihkus. Järelmekk on eelneva tihkuse foonil üllatavalt värske ja õunane, kosutav ja soe.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga omanäoline, kuid vägagi nauditav rüübe. Suurepärane lisandus õrnsoola lõhe kõrvale.
---------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment