Monday, June 9, 2014

Hel & Verdoemenis Octomore BA

Hel & Verdoemenis Octomore BA (De Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Liigimääratlus: Octomore vaadis laagerunud imperial stout. Ratebeeri hinnag 91 punkti

Tootjainfo: "Indigrients: water. pale, brown, chocolate, roasted and caramel malts, premiant and saaz hops, yeast. 102 EBU"

Lihtne väike pudel, selle tootja jaoks iseloomulik tehniline silt ning väärisõllesid markeeriv vahaga kaetud kael, mis seekord on tumepunane.

Kuna termin Octomore oli Gambrinuse jaoks võõras, siis sai guugeldatud ja vastus on: "Octomore - Heavily Peated Islay Scotch"

Tumekreemikas vaht moodustab napilt sentimeetri paksuse kihi, mis on see-eest püsiv. Õlle värvus - klaasi äärtes vähekest punast helki näitav ürgmust. Aroomis katab kõike meetripaksune suitsune turbakiht, mille alt hakkab vaikselt läbi tungima portveinile ja kuumutatud puidule omased hapukad tuhmid helgid. 

Esmamekk on raske, väga raske kehaga ja mõnusalt keeleotsanärve kõditavalt soojalt mõrkjas. Keskmaitses laskub maitsja meeltele põleng turbarabas - nii kuum, suitsune ja turbane on see elamus, et ajab lausa kergelt läkastama. Lõppmaitse tõttab appi päästjate brigaad, kes püüavad seda põlengut portveini ja tammelaastudega katta ... kuid ega siis sellest tolku pole! Siin on kuivatatud pohli ja kompotikirssi, kreegipovidlot ja rummis ligunenud rosinaid. Järelmaitses saab see seltskond veidral moel põlengust võitu, suits taandub veidi ning domineerima asuvada pööraselt rõõmsad emotsioonid. Ehkki näod on veel kõigil tahmunud, ilmuvad osaliste pihku klaasikesed burgunderi ja šoti viskiga, kandikul käivad ringi suupisteks pakutavad suitsuploomid ja glaseeritud kirsid.

Väga raske kehaga, tugevalt kleepja paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Suitsuse viski ja jõulise portveini austajatele siira naudingu ja rõkkava äratundmise pakkuja, kuid nö normaalse januõlleotsijale hukutav kui metsatulekahju putukale. Siia kõrval soovitaks pakkuda suitsuploome.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment