Saturday, June 28, 2014

Barleywine style ale

Barleywine style ale (Green Flash, USA) pdl 0,66 l. alc 10,9 %vol. Liigimääratlus: odravein. ratebeeri hinnang 98 punkti.

Tootjainfo: "Our American-style Barleywine undergoes a three hour boil to intesify the caramel malts and the enormous Pacific Northwest hop charge. The result is a rich, estery brew with toffee notes and citrus hop flavors layered throughout. Enjoy this brew fresh today or lay it down for aging to see how the flavors of each vintage evolve."

Kopsakas lihtne pudel, pruulikojale omaselt lihtne rohelisel taustal silt. Tumekreemikat karva vaht täidab pool klaasist ja on väga püsiv ning kleepjas. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. 

Aroom ... ooooo see lööb silmad särama ja jutuvoolu jooksma. Kui soovite kuulda lauakaaslae KÕIKI seiklusi, siis kallake talle klaasike ja ... noh mõnda aega too küll vaid istub kinnisilmi, kuulates hoopis seda LÕHNA, mis klaasist hoovab. Siin on nooruspõlve patte ja keskea küpsust ja vanaldast tarkust - alates vallatust puuviljamahlast kuni parkunud portveinini välja. 

Esmamekk on raskepoolne ja õlijalt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse tõmbab keele kergelt rulli, pannes nautleja silmi kissi tõmbama ja meenutama kõiki neid kordi, kui on õnnestunud saada midagi tammist ja tummist ja ruigavalt rõõmsat! Parkiv tammine ... või lausa pihlakaveinine mõrkjashapukus rudjub su meeli nagu naabri kolmandat korda räägitav anekdoot.

Lõppmaitse on vürtsikas ja mõrkjas-torkiv, võimukas ja kogu tähelepanu endale nõudev nagu noor mees, kes küll teab kuidas oma jõudu näidata aga veel ei tea mida sellega peale hakata. Kuid sellisele nooruslikule sarmile võib andeks anda ... kuni ta piiri peab.

Järelmaitse hoiatab aga juba elukogenud tegijana: "see piir on lähedal, hoia end nüüd tagasi!" Vanad mehed võivad endale seda rüübet lubada ka kaks klaasitäit, sest nad jäävad peale seda mõnusalt tukkuma, kuid noorsand kipub ju kluppi ja vägitegudele. Lausa aroonialikult parkiv, selgajudistavalt mõrkjas, jõhkralt ja otsekoheselt kange jook ei ole nõrkadele ja lollidele.

Raske kehaga, õlija paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-nätskeltmõrkja buketiga MEGARÜÜBE selle sõna ohtlikus tähenduses. Sihandset pudelit ei maksa üksipeale võtta, see on mõeldud kahele vanale sõbrale, kes teavad mida teineteiselt oodata!

Toit - oi seda võiks palju olla. Mooritud magusvürtsikad kanatiivad oleks hetkel minu esimene valik.
--------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment