Monday, February 11, 2019

Port Over Easy


Port Over Easy (Põhjala / Jester King, Eesti / USA) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang pole veel välja kujunenud, untapped stiilimääratlus on sama, hinnang 4,07 punkti

Tootjainfo: "Collab with Jester King - a Baltic porter brewed with caramelized Estonian birch syrup and Texan soul; aged in port wine barrels"

Väike lihtne pudel, sildil kasehalg. Vahakaeluse hallikas värv üritab vist tabada kasetohu tooni. Sõrmepaksune pruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - must.

Aroom on põnevalt mitmekihiline. Esmalt hiilib ninaotsast sisse meeldiv veinine hapukas toon, seejärel hakkab see karamelliseeruma ja süüüüügaval siisehingamisel ilmub kõige alt välja elustav vürtsikas kõditus. See on umbes nagu heas raamatus, mis kruvib lehekülg haaval pinget, pannes sind kannatamatult ootama, et mis juhtub järgmises peatükis.

Esmamekk on raskepoolne ja magusakas, mõnusalt karamelline ... ja siis tasapisi keeleotsa kudistavaks muutuv. Keskmaitse muutub .... hmmmmm ... metalliseks, vasetaoliseks ja hapukas-magusaks. Kullatud vaskpokaalist suur sõõm marjaveini. Ja uus lehekülg.

Lõppmaitse. Huvitav kui vaskses vanamoelises vändaga kohviveskis jahvatada pihlakaid ja siis teha neist nastoika, kas siis saab samasuguse tulemuse? Samasuguse nagu on meie raamatu järgmises peatükis? 

Järelmekk. Kohvine marjavein. Metallist järjehoidja pole vanade raamatute jaoks mõistlik. Samas vaskne käevõru pidada ju hea olema.

Raske ja veidi õlija kehaga, tublisti karboniseerunud ja kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-MAGUSA buketiga Übertaseme rüübe. Kasesiirupit on kurjama raske panna õllega kokku kõlama, ehkki loo saab vägeva juurde rääkida. Veini, sh ka portveini vaadi kasutamine on trikiline teema, ehkki õnneks pole siin keha kadumist tunda ... aga vaskne-metalline noot pole õllele kuigi tõhus tugi. Kokkuvõttes on tulemus siiski põnev ja seetõttu heakskiidetav, ehkki vaadihoidiste raamatus mitte kõige köitvam lehekülg.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment