Friday, December 13, 2013

Axe Edge

Axe Edge (Buxton, UK). pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. liigimääratlus: IPA. Ratebeeris 99 punkti, beeradvocate pakub 85!!

Tootjainfo: "Our full flavoured, strong India Pale Ale. Now hopped with Amarillo, Citra and Nelson Sauvin. This beer has a pale straw-amber body, and pours with a full creamy head. Its complex flavours include mandarin orange, schnapps, pineapple, and juicy tropical fruits. It is warmingly alcoholic with a dry finish."

Lihtne väike pudel, sama lihtsake rohelistes toonides sildike. Kreemikas vaht täidab pool klaasi ning on samettihe. Õlle värvus - uduselt kuldoranž. Aroom on oivaliselt puuviljatihe, mango ja nektariin, virsik ja ananass tulevad kohe silme ette, kuid neid on kindlasti rohkemgi siin klaasis peidus.

Esmamaiste on raskepoolne ja mõrkjas-magus, meenutades lausa mangomehu oma tihkuse ja puuviljasusega. Keskmaitse laotab su suus laiali oma puuviljaleti nagu triibulises halatis usbekk kuumal turuplatsil ja hakkab undava häälega ostjaid kutsuma, kiites parimaid meloneid, rosinaid ja mangosid, päikesesooje virsikuid ja lõhkiküpsemise äärel mahlakaid nektariine. Oi seesugune küllus lööb hallipilviselt põhjamaalt tulnud mehepoja tummaks, tahaks kohe kõike ja veel natukese rohkem!

Lõppmaitse lisab samale turuletile veel ka sandlipuust karbikese ürtide ja mürriga ning pilgutab sulle silma - ega paremat kraami ei saa isegi sultan endale lubada! Veidi puidust konkreetsust ja vürtsiseid sädemeid lisavad eelnevale mahlatulvale mõnusad ääred, lastest kõigel sel külluselt oma kohale loksuda. Järelmaitse asutab end tasakesi minekule, vagura eesli koormaks olnud puuviljad on kõik müüdud ning meie vana usbekk laseb rõõmsalt laulujoru lahti, kiites kõigevägevamat ja head turuõnne - see on üks rõõmuküllane elamus küll, kas teate!

Raskepoolse kehaga, kergelt kleepja paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga täiuslikult mahlane ÜBERRÜÜBE! Siia juurde ei oskakski kohe nagu midagi sobitada söögipoolisest, las see rüübe olle pigem aperetiivide sarjast.
-----------
pilt siit

No comments:

Post a Comment