Sunday, December 29, 2013

Fuller's Imperial Stout

Fuller's Imperial Stout (Fullers, Inglismaa). pdl 0,5 l. alc 10,7 %vol. Liigimääratlus: imperial stout. Nii ratebeer kui beeradvocate teavad selle õlle "klooni", kuigi siiski pigem varasemat versiooni nimega "Past Masters Double Stout", andes tollele hindeks vastavalt 98 ja 92 punkti!

Tootjainfo avab aga selle piiratud versiooni tagamaid: "Brewed in the traditional style that became favourite of the Russian royal court, this limited edition Imperial Stout has been specially created as a single brew. In an unique addition to the historic reciepe, the floral character of the Centennial hops is enchanched by the inclusion rose buds, lending a hint of Turkish delight flavour to the beer. This Imperial Stout has a rich, dark appearance with strong chocolate and deep cherry notes which lead to lighter, bitter finish."

Selle õlle disain algab soliidsest mustjas-lillakast karbist, jätkub samades toonides luksusliku sildiga reljeefkirjadega proofil-pudelil. Kohvikarva vaht täidab pool klaasi, muutudes kiirelt suuremulliseks, kuid ilmutades märkimisväärset püsivust. Õlle värvus - vähese sügavpunaka helgiga sünkmust. Aroom on sügav ja raske, kohvine ja kuivatatud kirsse meenutav, meeldivalt patune ja ahvatlev.

Esmamekk ... ooojaaaaaa ... selles on jõudu ja väge! See on üsna raske, tihke ja karameljas, kohvine ja magus-mõrkjas kui esimesed sammud haridusteel - ühtaegu valgustav ja samas kergelt hirmutav.

Keskmaitse - oi see on oivaline, mu kaasteelised. Siin on rikkalikku röstlinnast koos tubli annuse kõrvetatud lisandiga, andes kokku tihke, tilgakese brändiga serveeritud kohvi maitse. Nii maitseb virgutav õhtune kohv, kui sa tead et õppimiseks on veel terve öö, kuid lugeda on oi-kui-mitu raamatut.

Lõppmaitse kisub juba veidi vasakule. Meie usin õppur on oma kohvitassi sörtsatanud juba pitsikese šerrit ning kipub tihti unistaval pilgul öisesse aknasse vahtima, selmet end tolmunud fooliotesse kaevata. Akna taga helkiv kõrtsireklaam ei anna asu ja tümisev peomelu tänavalt teeb toaspüsimise neetult keeruliseks.

Järelmaitse muutub veelgi täidlasemaks. Laual jahtunud kohvitassis loksub juba šerri ja palinka pooleks koos tilga kohvi ja miskipärast sinna lisatud kooretilgaga. Tuba on tühi ... või ei, student magab tugitoolis, raske raamat sülle vajunud, kuid õpihimulise, ent naudingualti tegelase näol kumab vanamoelise laualambi rohekas sumeduses õnnis naeratus. Küll kuidagi ikka saab, sest kunagi pole olnud et üldse poleks olnud ... olgu see siis eksami või kõige muuga!

Raske kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magusa buketiga ÜBERRÜÜBE! Ei siia juurde sobi miskit mõistlikku pakkuda. Ehk vaid piparkooki ja tassike kohvi?
------------
pilt siit

No comments:

Post a Comment