Tuesday, December 24, 2013

Hel & Verdoemenis Bourbon Barrel Aged

Hel & Verdoemenis Bourbon Barrel Aged (Brouwerij De Molen, Holland). pdl 0,33 l. alc 11,0% liigimääratlus: imperial stout. Tegu on piiratud hiljutise väljalaskega, mistõttu ei ratebeer ega beeradvocate pole veel koondhinnet välja töötanud.


Tootjainfo: "Indigrients: water, pale ale, brown, cocolate, roasted and caramel malts, premiant and saaz hops, yeast. Barrel aged. Enjoy within 25 years. 102 IBU, 297 EBC"


Kordan sama joogi Cuvee kirjelduses antud hinnangut: "Lihtne pudelike ja sellele pruulikojale omane tehniline sildike, KUID uudishimu ja kerget aukartust äratab omamoodi pitseeritud, justkui tõrva või musta vaha sisse kastetud pudelikael. Teades seda, et joogi nö põhjaks oleva "Põrgu ja Needus" nimeline rüübe on ülikõrgelt hinnatud, paneb kõik kokku maitsenäsakesed võbelema ja õllesõbra hingekeeled juba ette laulma."


Kohvipruun vaht moodustab sorinal kallates sentimeetrise püsimatu kihikese, mille viimane kirme haakub ometigi kauaks pinnale. Õlle värvuseks on kosmos, täis valguse puudumist :) Aroom on teravalt viskine, mille alla peitub koopatäis musti ploome ja tammevaadi laudu. Pikemalt nuuskimisel ilmub välja juba metskirss ja megatume šokolaad kui kergelt vintis husaar ballile, ajades oma kuraasiga neiukesed kihevile.


Esmamekk mõjub kui kirsiliköör, mida on kuidagimoodi suudetud sulatada kokku luksuslikuima šokolaadiga ning siis pakutud koos sõrmkübaratäie põrgukange kohviga. See kovhilaks lööb meie husaari virgeks ning juba ongi kaks daami käevangus, viies neid anekdootide turmtules šampuselauakese poole.


Keskmaitse ajal paneb orkester mürtsuma uue pala ning mõlemad daamid peavad täiesti ootamatult jätma oma värskeltleitud kavaleri, kuna too tormab juba korpulentse pereproua manu, kiskudes tolle tantsule. Selles pöörase keerises lendlevad seelikud ning nüüd vallanduvad juba ploominapsi magus-kleepjad noodid, mis panevad silmad kilama ja põsed õhetama. Ahhhhh las need kadetsejad seal  nurgas sisisevad omavahel, meil on täna pidu ning kärtsatav elujõud ja ehe rõõm olemasolust paneb krohvi laest langema.


Lõppmaitse kaldub juba tegema suisa siivutusi, patsutades polkovniku leske tagumikule ja näpistades noort kadetti põsest. Meie husaar on läinud ilmselgelt ülekäte, kuid ontliku härrasrahva pahased pilgud teda ei morjenda! Veel üks naps palinkat ja klaasike kohvilikööri ning nüüd on vaja tormata välja, hõigata lähedale kutsar ning lasta end viia järgmisele peole.


Järelmaitse aga avastab ulja husaari troskas tukkuvana. See külluslikuist külluslikum õhtusöök ning mitmed ülemäärased elamused (milles me siinkohal diskreetselt vaikime, öeldes vaid, et sellesse olid segatud nii õukondlane X kui ka Y provintsilinnast N) on ta välja kurnanud. Kuid pole hullu, vana kutsar viib üle linna tuntud pummeldaja kenasti üürikorterini, küll vahva husaar maksab homme oma arved. Sest nii on ju alati olnud. Ning kõik on õnnelikud.

Tööpingi raskusega, tõrvkleepja paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-mõrkja buketiga KOSMILINE rüübe! Õllede kategoorias tuleks seda nimetada kui "muu õllejook", aga seda sõna parimas tähenduses! Digestiiviks soovitan seda pakkuda, kuid seda vaid gurmaanide seltskonnas, normaalne inimene seda hinnata ei oska :)
-----------
pilt siit


2 comments:

  1. Võtab vesistama. Aga miks juba mitmes kord "Belgia"? Ikka "Holland"?

    Häid jõule!

    ReplyDelete