Saturday, December 7, 2013

Fusion 2013 vintage

Fusion (Moor, UK). pdl 0,66 l. alc 8,0 % Liigimääratlus - old ale. ratebeeris on varasemate aastate versioonidele andnud 94-97 punkti, kuid praegune aastakäik on tundmatud, nii nagu ka beeradvocate jaoks.

Tootjainfo: "This is the fusion of young and old, grain and fruit, tradition and innovation. We skillfully blended this vintage from our Old Ale matured in barrels previously used to age Somerset Cider Brandy. The result is stunning - a drink of huge depth and complexity."

Lihtne suur pudel. Tumepruun puidumustriline silt muudab teksti lugemise raskeks, kuid kõrgendab ootusi :) Tume tuhmpruun vaht täidab kolmandiku klaasist, olles makrofleksina püsiv. Õlle värvus - sügavpunase helgiga õndsalt must.

Aroom --- oijeee --- see on taaskord midagi ülemat rahuldust pakkuvat ning neetult keerulist. Pinnapealset lähenedes oleks see kui metskirsi või paradiisiõuna hoidis. Kuid me ei lähene ju pinnapealselt, oh ei! Sügavamal sissehingamisel avanevad mitmed eri lõhnakorrused. Esmalt õrn suitsuvine, siis õunasiirdi karge kihelus ning lõpuks brändi torkiv teravus. Ning kõike seda pärgab tammevaadi raske bukett.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Midagi väga-väga tuttavat, justkui kerge veinijook või siider, kuid siiski raskem. Keskmaitse ... ja vat siit läheb meie rännak lahti! Siin kõneleks alguses kui klassikalise briti porteri kerge magusakas suitsune tervitus, kuid sellele järgneb kohe hoogsalt ja hõisates hapukas ploominalvika ning suitsune stout. Lõppmaitse meenutab konjakikomme, mille südamikus on brändis ligunenud kirss. Järelmaitse sulatab lõplikult kõik su meeled, rääkides juba täismehe moel aeglaselt ja rahulikult, igat tammist sõna aegamisi veeretades ning vahele pahvaka kirsi- ja ploomilõhnalist piibutubakat pahvides.

Raskepärase kehaga, kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika kehaga MEGARÜÜBE! Oi sa sinder, KUI sobilik on see digestiiviks, olgu siis koos kuivatatu puuviljadega või omaette käiguna. Peale õhtusööki on paras sihandse pokaalikesega ahjuukse ees istuda, tuld põrnitseda ning aegamisi rääkida ... nii umbes kolm sõna minutis, mitte rohkem. Võib ka üksinda :)
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment