Wednesday, December 18, 2013

Historic Ales from Scotland

Täna võtab Gambrinus ette retke Šotimaale. Täpsemalt - vanale Šotimaale, mille eilidest on lugulaule lauldud, kuulsaim ja õilsaim ehk on neist kanarbikueili legend.

Selleks retkeks ei pea aga minema kaugele, vaid võtma kätte sellise paki, kus sees neli eriilmelist ajaloolist rüübet. Gambrinus tõi selle endaga ühes hiljutiselt sõidult, nii et jagada ma seda teiega ei saa muu moel kui oma lugu rääkides. Kuid loodan et ehk mõni tegusam maaletooja leiab võimaluse see pakike Gambrinuse poodi ametlikku müüki tuua. Seniks aga kuulake mu maitserännakust mööda nelja rüübet.
---------------
Grozet - Gooseberry Wheat Ale (Williams Brothers, Šoti).pdl 0,33 l. alc 5%vol. liigimääratlus: iidne ürdiõlu. Ratebeer pakub 39 ja beeradvocate 80 punkti - no vaat kus erinevus!

Tootjainfo: "From the Gaelic "Groseid". Since at least the 16th century Scots monks and alewives brewed indigenous drinks from cereals, wild herbs and ripe fruits. Tibbie Shiels green Grozet was immortalised by such Scots literati as Sir Walter Scott, Jas Hogg. (The Ettrick shepherd) and Robert Burns who considered it a most convivial drink.
Brewed with lager malt, wheat, bog myrtle, hops and meadowsweet then secondary fermented with ripe Scottish gooseberries.
A pale golden beer, with a refreshing fruit aroma, clean palate, fruity wheat flavour and crisp finish. Recommended with, light foods, pastas and salads.
Drink well chilled in a tall glass. "

Lihtne väike pudelike, mille pruunil sildil mingi ürgne koopamaalilik sümbol. Erkvalge vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom: õrnalt linnaseline ja ürdine, kuidagi metsane ja magusakas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-vürtsikas, lausa mesisepoolne. Keskmaitses mee maitse süveneb, sellele lisandub nisule omast hapukat pehmust ning veidi ürdist kõditust. Lõppmaitse muutub vürtsikaks, keele allkülgi säristavaks ja hapukaks. Järelmaitses aga avaldub selle õlle tõeline pale ehk siis küpsete heledate tikrite mahlane hapukasmagusus.

Keskmise kehaga, pisut kleepja paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-hapukas omanäoline rüübe. Humalaeelse ajastu stiilipuhas näide, mis kaasaegse maitsejahtija kergelt segadusse viib, kuid siiski tunnustavalt noogutama paneb. Soovitaks pakkuda koos seenesalatiga.

pilt siit
----------------
Fraoch - Heather Ale (Williams Brothers, Šoti). pdl 0,33 l. alc 5,0%vol. Liigimääratlus: iidne ürdiõlu.

Tootjainfo: "Ingredients: Malts: British Pale Ale Malt, Cara Malt, Malted Wheat. Heather, Bogmyrtle.
The Brotherhood have been guardians of the ancient Gaelic recipe for "leann fraoich" (heather ale) since 1988 and are proud to be the only brewery still producing this unique style of beer and distributing it world wide. A light amber ale with floral peaty aroma, full malt character, and a spicy herbal finish - This beer allows you to literally pour 4000 years of Scottish history into a glass.
Into the boiling bree of malted barley, sweet gale and flowering heather are added, then after cooling slightly the hot ale is poured into a vat of fresh heather flowers where it infuses for an hour before being fermented."

Lihtne väike pudel, mille mustjas-rohekas-kuldne silt on kaetud ürgsete sümbolitega. Erkvalge vaht moodustab kahesentimeetrise püsiva kihi. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom ...oi see toob silme ette lapsepõlve kanarbikupõndaku suvila lähistel :) Mesine ja mõrkjas, puidune ja veidi tolmune ning oi kui armas.
Ratebeer pakub 63 ja beeradvocate 85 punkti.

Esmamekk on keskmise kehaga või isegi sutsu tihkem, mis on 5-kraadise õlle puhul üsna tavatu; magus-mõrkjas. Keskmaitse on taaskord mesine, kuid sedapuhku veidi parkiv ja nätske, raskepoolne ja laukaveena rauane. Lõppmekk on väga-väga ürdine, kanarbikuteed meenutav, raskepärane ja meevahane. Järelmaitse muutub juba pisut vaiguseks, mõrkjas-kleepjaks ja kuidagi uinutavaks.

Keskmisest raskema kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkjas-vürtsika buketiga pehmelt jõulise olekuga ürdiõlu. See on uimastav ja rahustav, soovitav võtta klaasike enne und ning õiglane puhkus on garanteeritud.

pilt siit
------------
Ebulum - Eldeberry Black Ale (Williams Brothers, Šoti). pdl 0,33 l. alc 6,5%vol. Liigimääratlus:

Tootjainfo: "Elderberry ale has formed part of the Celtic tradition since it was introduced by Welsh druids in the 9th century, where the ale was passed around the people of the village during the Autumn festival. Our recipe was taken from a 16th century record of domestic drinking in the Scottish Highlands and is Brewed with roasted barley and chocolate malt, then infused with elderberries to deliver a dark, rich, fruity beer with a strong single hop aroma and satisfying bitter conclusion."

Lihtne väike pudel, mille mustjas-hõbedast silti ehivad keltilikud mustrid. Tumekreemjas vaht moodustab sõrmepaksuse kauakestva kihi. Õlle värvus - sügavtume kreegipunane. Aroomis domineerivad kohvised röstnoodid, mille alt aimdub midagi hapukat ja marjast.
iidne ürdiõlu. Ratebeer pakub 90 ja beeradvocate 86 punkti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt magusakas. Keskmaitse meenutab parimaid kohvistoute, olles külluslikult kreemiselt kohvine ja pisut marjaveinine. Lõppmaitse paneb veidi imestunult klaasi vaatama - kas selline oligi šotlaste muistne elu? No siis ma saan suurepäraselt aru, miks nad anglosakside vastu nii raevukalt võitlesid - sellise õlle nimel võib seda igatahes teha! :) Järelmaitse kaob pehmesse kreemikasse kohvipilve, olles ühekorraga nii virgutav kui meelisklema panev.

Keskmise kehaga, kleepja paletiga, hapukas-mõrkjas-magusa buketiga MEGArüübe! See annab silmad ette paljudele tänapäevastele pruulistele ning paneb muistsetest traditsioonidest veelgi enam lugu pidama. Soovitaks pakkuda koos käntsaka ahjuliha ja samas küpsenud naeriga.

pilt siit




------------
Alba - Scotc Pine Ale. (Williams Brothers, Šoti). pdl 0,33 l. alc 7,5%vol. Liigimääratlus: iidne

Tootjainfo: "A traditional Highland recipe, popular in Northern Scotland until the end of the 19th Century. This "triple" style ale is spiced with sprigs of spruce and pine, harvested in the spring and brewed with only a small token handful of hops . Break out the goblets and pour with abandon. Rich, tawny and best enjoyed at Room temperature."
ürdiõlu. Ratebeer pakub 85 ja beeradvocate samuti 85 punkti.

Lihtne väike pudel, mille roheruuduline muster on ilmselt laenatud mõne klanni kildilt. Kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist ning on samet-tihe. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroom meenutab ... hmmm, kui oleks olemas kuuseokka-vein, siis ilmselt seda :)

Esmamekk on väga tihke ja hurmavalt vaiguselt magushapu - täpselt nagu näriks noori kuusevõrseid!  Keskmaitse lisab sellele okkalisele põhitoonile veel ka kuhjaga karameljat magusat tihkust ning veidi puuviljast kõrvaltooni. Lõppmekk paneb aga suisa männikasvude pommi suus plahvatama - see on NIIIIII intensiivne ja nii pööraselt meeldiv, et paneb Gambrinuse toolil hüplema ja mõnust inisema nagu end piimast täis vitsutanud mullika. Järelmaik pitseerib oma vaiguse magus-hapu jälje suulakke, kuhu see jääb ilmselt igaveseks. Või noh, järgmiseks viieks minutiks kindlasti :)

Ülitihke kehaga, vaiguselt kleepja paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga OIVAÕLU! Äärmiselt omanäoline ning totaka naeratuseni nauditav rüübe ... kuid seda eelkõige neile, kes on lapsepõlves kuuse- ja männivõsusid näsinud.

pilt siit

No comments:

Post a Comment