Saturday, September 14, 2013

Duvel

Duvel (Duvel Moortgat). pdl 0,33 l. alc 8,5%vol. Liigimääratlus: Belgia kange hele eil. Ratebeeris 99 punkti ja 95 beeradvocate järgi!! Ülimalt kõrged hinded!

Tootjainfo: "Duvel is a natural beer with a subtle bitterness, a refined flavour and a distinctive hop character. The unique brewing process, which takes about 90 days, guarantees a pure character, delicate effervescence and a pleasant sweet taste of alcohol.
Apart from pure spring water, which is the main ingredient of beer, barley is the most important raw material. Barley must germinate for five days in the malt house, after which malt remains. The colour of the malt and as a consequence also of the beer is determined by the temperature. Duvel obtains its typical bitterness by adding various varieties of aromatic Slovenian and Czech hops. We use only exclusive hops that are renowned for their constant, outstanding quality. (Saaz-Saaz & Styrian Golding)" Soovitan pikemalt lugeda siit.

Väike madal pudel ja lihtne valge sildike. Valge vaht täidab 90% klaasist, olles tihe ja äärmiselt püsiv. Õlle värvus - uduselt kahvatukuldne. Aroom on õrnake, domineerib hea puhas vesi ja pärmine linnasesoojus.

Esmamekk on raskepoolne, intensiivselt magus-vürtsikas, üsna sarnane parimatest parimatele quadruplitele, kuid mitte nii kehakas.

Keskmaitse on ülimalt nauditav, kuivapoolne ja vürtsikas. Siin on tajuda värskeltpressitud apelsinimahla ja aniisi, nelki ja rohelisi õunu. Värske, karastav ja turgutav nagu sõõm külma kaevuvett peale pikka puuraiumist! Maitseküllus ja samal ajal teravapoolne vürtsikas kuivus - see on väga haruldane kombinatsioon, kas teate!

Lõppmaitse muutub veidi rahulikumaks, kuid jääb suuremahuliseks maitsepommiks - suus oleks kui plahvatanud mahlavaat, kõiki meeli matab enda alla värske segumahl punastest apelsinidest ja rusketest mandariinidest, sekka sutsuke virsikut ja lusikatäieke suirasegust mett. Kõik see mõjub nii reipalt, justkui hüüaks laagritäis pioneere rõkkavalt hurraa, kuuldes et õhtuse rivistuse asemel näidatakse kino.

Järelmaitse käänab senise vurtsuvalt mahlase pildi aga ootamatult kummuli. Ei tea missuguse kivi alt astub välja komandör Humal, teatades et kõik eelnev oli lapsemäng ja nüüd on aeg särtsakal nooremleitnant Mõrudusel hakata keelenäsadele rividrilli tegema. Oi see on põnev puänt, nö tempel mällu :)

Raskepoolse kehaga, kuiva paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERrüübe! Ühest kahvatukuldsest rüüpest ei oskaks säänset maitsepuhangut oodata ... kui poleks Duveli legendaarse mainega varasemast kursis.
-----------
pilt siit

2 comments:

  1. Pole seda ammu saanud. Kui sain - olid sarnased emotsioonid. Hiljuti aga on järjekord nii pikk, et ma ei tea millal ma selleni taas jõuan. Meeldiv lugeda, ja meelde tuletada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kas õlledel on järjekord sinu juurde? :)

      Delete