Tuesday, January 2, 2018

Pühademuna stout

Pühademuna stout (Hön, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Liigimääratlus: stout

Tootjainfo: "Abikaasa palvel, jõuludeks pruulitud piparkoogi maitseline õlu. Sisaldab: muskaatpähklit, purustatud nelki ja kaneeli."

Väike lihtne pudel, pildil perekond Mesi mesilaste kujul :) Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - tuhmi punaka helgiga mustjaspruun.

Lõhnataju takistab esmalt klaasist roomav jäme süsihappegaasi kuhjatis - ja pudelist tõusev määrdunud vahutort kinnitab, et filtreerimine on olnud puudulik ning ülekarboniseerimine rikub mängu. Kui esmane süsihappegaasirünnak üle elada, siis klammerdub ninna kõvasti ülepingutatud hapukas vürtsikus. Kui ka see ära nuusutada, siis lõpuks tunneb juba üsna meeldivat, leiva ja piparkoogi vahepealset meeldivat lõhna.

Esmamekk on raske, suisa õlija paletiga ja magus-vürtsikas. Keskmaitses on tunda jääksuhkrute ladestusi - õllepärm on oma töö tegemata jätnud - ja kaneeli ning muskaati. Lõppmaitse ja järelmekk - no siirupiselt magus ja hapukas-vürtsikalt piparkoogine on see maitsepilt algusest lõpuni.

Raske kehaga, ülekarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-vürtsikas-magus-hapukas-magus-vürtsika buketiga veider rüübe. Kuna õllepärm lakkas pruulmeistriga tööd tegemast, siis on suutunnetus tihke nagu mõnel imp.stoudil, samas alkoholi pole ollagi, mis saaks maitset õilistada. Sihuke vedeldatud piparkoogitainas noh.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment