Sunday, January 28, 2018

Window Weather


Window Weather (Sori / Borg / Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Specialty Grain - Top 50" ja hinnang 92 punkti!

Tootjainfo: "Three-way collaboration brew with Borg Brugghús (Iceland) & Tanker (Estonia). Rye Wine brewed using Finnish rye and Icelandic caraway seeds. Aged in oak to round up this big beer giving it a piquant range of flavors."

Ja nüüd korraks tagasi, mu sõber. Köömnetega rukkivein. Oled midagi sellist ennem saanud? Mina ka mitte!

Väike lihtne pudel, must-hõbedasel sildil paistavaad aknast mäed. Sentimeetrine kollakas-valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt pihlapunane.

Aroom. Oi. Küllus! Leivakissell rosinatega. Rosinasupp leivaga. Rosinavein köömnega. Kardemon. Murakad.

Esmamekk. Päikeseloojang külmal talvepäeval. Kell pole ju veel palju, aga sinna ta läheb - jäätunud puude vahele kaduv ketas. Külm, aga hinge soendab. Nagu murakaliköör su klaasis.

Keskmaitse. Kas portvein saab olla kuiv? Kas köömned kuivatavad murakaid? Leivavein jäälilledega aknaklaasi ees. Hoidud aknale hingamast, et mitte rikkuda muljet ja pilti ja tuju ja olu ja ilu. Mõnikord on mittetegu parem kui tegu.

Lõppmaitse. Mis saab olla soojem ja armsam ja kodusem kui leib. Leivatuletised sipsidena, krõpsudena, veinina, kaelaehtena, peapaelana. Rukkivanik kuivanud rukkililledega. Pähklileib.

Järelmekk. Murakamarmelaad. Põldmarjaliköör rukkileivast joogitopsis. Köömnetuul sulatab jääb kui koer, kel nina vastu klaasi. 

Mega. Rukkiveinile vint peale. Aastapäevaõlu. Mis saaks olla eesti-soome-segulikum, vähese islandi puudutusega. Moel vaoshoitud. Teisel jõuline. Kolmandal ahvatlev. Sooja leiba, mõtelge!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment