Saturday, November 10, 2018

Ants ja Kreete


Õigemini küll "Ants j" ja "a Kreete"

Ehk siis kaks õlut. Väikese nüansivahega. Andekas, kas pole?
---
Ants J (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Linnased: Pilsen, Munich, rukkilinnas, Carapils. Humalad: Pacific Jade. Lisand: koriandriseemned. Pärm: B16"

Erkvalge vaht täidab üle poole klaasi ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkat heledapoolne kollane. Aroom on hapukas-magusakas, vähese vürtsika lisandiga.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse võimendub umbes kolmekordseks, muutub magusamaks ja vürtsikamaks. Lõppmaitses tuleb esiplaanile tugevat kuivapoolset hapukat nooti, samal ajal lööb vohama ka vürtsikas õhetus. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, kauakuivatatud apelsinikoore ja valge greibi vahepealne.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsika-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe. Veidi karmima-mõrkjama otsa esindaja saisonide perekonnas.
---
ja Kreete (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: saison. 

Tootjainfo: "Linnased: Pilsen, Munich, nisulinnas, Carapils. Humalad: Pacific Jade. Lisand: koriandriseemned. Pärm: B16"
Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on hapukas-magusakas ja veidi vürtsikas (veidi magusam kui rukkiversioonil).

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse on magusakas-vürtsikas, tsitruseline ja mahlane. Lõppmaitse muutub tugevalt vürtsikaks, foonil tugevneb ka magusakas-mõrkjas tasakaalustav pool. Järelmekk on mõrkjas-magusakas, leebelt vürtsikas ja mahlane

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. Klassikaline ja maitseküllane saison nii nagu see õllestiil tänapäevases mõttes olema peabki.
---
Mida siis öelda võrdluseks? Iseenesest on see oivaline mõte, teha ühe põhja peale kaks õlut, üks klassikaliselt nisulinnasega saison, teine aga hoopis rukkiga. Erinevus on üsna tugev ... kuid omamoodi kummaline. Selmet tunda rukki hapukat leivast tooni, võimendus rukkiga versioonis hoopis mõrkjus. 
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment