Friday, November 2, 2018

Ratebeer vs Untappd


Lüüriline sissejuhatus
Suure maailma sees on päris palju väiksemaid maailmu, kas pole. Nii nt paikneb kuskil meie kõrval kabukiteatri maailm, ristipistes tikkimise maailm, kunstratsutamise maailm ja ilmselt ka kirburautamise maailm.

Igaüks neist on omamoodi võluv ja selle maailma asukaile enesetäiuslik. Nii nt võib ilmselt vanade kinopiletite kogujate maailma asukas olla oma kirest haaratud sel määral, et täidab oma päevad ja unenäodki uskumatult erinäoliste ja pikki lugusid pajatavate paberitükkidega, mis teiste maailmade asukate jaoks tühise ja ühekordse rämpsuna näivad.

Ja mis veel veidram - ühe väiksema maailma sisse võib mahtuda veel omakorda mitmeid alailmu.

Õllerevolutsiooni järel ja käigus tekkinud käsitööõllede niši-maailma sees on terve tosinkond omaette mikro-kosmoseid. Osa neist puudutavad selle va füüsilise õlle elektroonilise peegelduse varjuteatrit. Ehk siis seda, kuidas ja kuhu nende õllede kohta märkmeid teha.

Asjast endast
Seekord võtangi võrrelda kahte vormilt erinevat, kuigi sisult ühese sihikuga keskkonda: ratebeer ja untappd. Kui nüüd veidi kohatult võrrelda, siis Orkut ja Facebook. Pole midagi teha, suundumus on ilmne, esimene hääbub ja teine kasvab. Untapped on suutnud luua lihtsama, atraktiivsema ja mängulisema keskkonna, mille kasutajaid on nüüdseks suurusjärgu võrra rohkem kui ratebeer'il.

AGA! Alati on oma "aga".

Olles nüüd põgusalt ringi vaadanud ka uues ehk untappd keskkonnas, toon välja ühe ja minu jaoks olulise tahu, mis räägib seni veel ikka ratebeeri kasuks. Väiksemaid nüansse on muidki, kuid jätan need kõrvale.

Nimelt puudub untappd keskkonnas nö "õllesõber võõras linnas" funktsioon. Ehk siis riikide-linnade-kohtade kaupa hinnangulise ülevaate saamise võimalus. Et planeerid sina reisi uude linna ja tahaks ette selgeks teha, kuhu õhtul oma sammud seada, mis on parim õllepood, -baar või pruulipubi sinu lähikonnas. Ratebeeris on asi imelihtne - vaatad vastava riigi/linna/linnaosa alajaotusest järgi, et kes on kuipalju punkte kasutajatelt kogunud.

Nii et vähemalt seni kuni seda reastust untappd keskkonnas ei teki, pole minu jaoks ratebeer surnud.

No comments:

Post a Comment