Wednesday, January 29, 2020

Kveik on me


Kveik on me (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,82 punkti

Tootjainfo: "Single hop IPA brewed with Kveik yeast and Yellow Sub hops
IBU 35"

Väike lihtne pudel, helehallil sildil on pruulikoja tunnus-tilk seekord üsna ära lahustunud. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - tuhmilt pruunakas. 

Aroom ... noh ilmselt kõige rohkem meenutab see midagi koduse saiataigna ja koduõlle vahepealset, IPA'ga ei oskaks seda lõhna kuidagi seostada.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, aga samas ka kadakaselt-vaiguselt mõrkjas-hapukaks. Lõppmaitses võtab üle jälle selline pärmine koduõllene lamedapoolne magusus, mis meenutaks pigem mõnda läti ürdiõlut kui IPA't. Lõppmaitse keerab aga õnneks sedasorti hapukam-mahlasemasse külge, mis muudab klaasitäie veidi elavamaks ning ka vaigune humalamõrkjus asetab joogi enam-vähem õigesse perspektiivi.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga tiba arusaamatu rüübe. IPA'ga on seos nõrk, aga siiski olemas. Koduõllene-saiane mekk on ilmselt siis selle kveik-pärmi jalajälg, aga et seda kindlalt väita, peaks olema paremini kursis nende iidsete põhjala pärmide pesakonnaga. Pruulmeistritele kindlasti huvitav ja soovitav!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment