Thursday, January 9, 2020

Sori Pareto 2019


Sori Pareto 2019 (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Scotch Ale / Wee Heavy" ja hinnang 4,11.

Tootjainfo: "Pareto (Port Wine BA) is a monumental wee heavy aged to perfection in port wine barrels for 12 months. Decadent caramel sweetness cut with oak and notes of port wine. Luscious brew suitable for slow sipping"

Väike lihtne pudel, sildil Pareto printsiipi iseloomustav jäämägi. Sentimeetrine kollane vahukiht kahaneb kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt sügavpunane. 

Aroom ... jaaaaa, see on mõõõõnus! Põhitooniks on siin karamell, mis on külle ehk veidi tolmunud, kuid siiski mõnus. Teiseks tuleb kuivatatud maasikate raualõhn. Kolmandaks ületalve kuivatatud pähklid, selle kõige taga ka tilgake portveini.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja jõuliselt mõrkjas-magus, alkohol kirvendab keeleotsal selliselt delikaatsel tasemel, et see ainult lisab vürtsikat naudingut. Keskmaitse on jämedalt pähkline, pähkliliköörine, kuid seda likööri on keegi plekkpea hoidnud raudämbris ... aga oi see polegi üldse paha, see kuiv magusamaandus. 

Lõppmaitse muutub veeldi kuivemaks, ehkki samal ajal tõusevad ka magusalained, kuivatatud maasikas on ju ikkagi eelkõige magus! Datlid ja pähklisiirupis leotatud kuivatatud viigimarjad. Järelmekk näitab hapukat kreegiveinilikku kergemat palet, tuues korraks vallale pääsenud magusa hõlmad jälle vöö vahele tagasi.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusaka-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Nurjatult kergelt joodav, nurrumapanevalt maitsev ... kui nüüd veel teaks, mis portveini vaadis see kraam seisnud on ja saaks seda porti ennast proovida, siis oskaks veelgi enam kiita!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment