Sunday, January 26, 2014

Sunturnbrew Bourbon Barrel Aged

Sunturnbrew Bourbon Barrel Aged (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,25 l. alc 11,0 %vol. liigimääratlus: (viskivaadis laagerdunud suitsutatud) odravein. 92 punkti ratebeeris, 81 beeradvocate'is.

Tootjainfo: "To enhance the flavor of our Sunturnbrew, we aged it in bourbon barrels for a year. We think it was a good year!"

Lihtne tilluke pudel, minimalistlik sildikujundus. Õrnalt kreemikas vaht moodustab poolesentrimeetrise kihi, mis kahaneb kirmeks. Õlle värvus - tuhm punakasmust.

Aroom .... juuuuhhuuu .... sellega võiks seintelt värvi maha võtta .... ei ärge nuusutage selliseid asju, muidu jääte ninapidi klaasi kinni nagu vares tõrva sisse! Siit õhkab sügavikulist sünkjust ja rämedat rohmakust. Raba ja pohlad ja metsapõleng ja Puhas Alkohol!

Esmamekk - ohhoo - esimene üllatus tuleb sellest, et jook polegi kaevikumudatihke, vaid üsna rõõmsalt raskepoolne. Samas tajub mõistagi juba keeleots kirbet kangust ja pohlast mõrkjashaput.

Keskmaitse ajab silmad pärani, midagi SÄHERDUST poleks küll oodanud! Marjaveinine maitse paneb üllatunult kontrollima, kas tegu on ikka õllega. Pohlalikööri ja tikriveini vaheline hapukas-mõrkjas toon ei sobi karvavõrdki tavapärase arusaamaga humalavirdest.

Lõppmekk hakkab tasapisi siiski tooma sisse harjumuspärasemaid toone, siin on humalast mõrkjust, kuigi sama hästi võiks selle kanda turbasuitse kraesse ... ehkki samas pole suitsumaitset siin küll tunda. Pigem on tegu odraveiniga selle sõna VEINI'sel otsal ... ning siia juurde bourboni vägilust.

Järelmaitses hakkab siiski aimduma ka suitsunüansse, meenutades miilavate viinamarjaväätide aroomi gruusia šašlõkiteo juures. Viigimarjad ja kuivatatud jõhvikad, külmasaanud pihlakad ja kuumutatud väärispuit ... vat umbes sellised kujutluspildid ujuvad maitsesilma eest läbi.

Keskmisest vaid veidi raskema kehaga, õrnalt kleepja paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga MEGARÜÜBE! Oi ma tõesti ei tea, mida siis juurde pakkuda. Ehk jõhvikalikööris leotatud kuivatatud pihlakaid ... ainult ma jummmale eest ei tea, miks keegi peaks neid niimoodi leotama?
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment