Wednesday, May 4, 2016

American Barleywine Grand Prix


American Barleywine Grand Prix (Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 8,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine" ja hinnang 93 punkti!

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): "PINTA American Barleywine Grand Prix of 22.0 ° is a very strong top-fermented beer brewed strictly on the basis of a master recipe Luke Kubicki, the winners of the Warsaw Homemade Beer Competition.
IBU 120"

Johhaidii - panite tähele, mis on IBU tasemeks märgitud?

Keskmist kasvu pudel, sildil kõik see, mis alati kõhelust tekitab ehk igasugu võistluste medalid. No vaatame, mida see siis tegelikult sisaldab.

Sõrmeaksune kreemikat karva vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž merevaik. 

Aroom. Mmmm ... kadakamarmelaad! Odraveinilikku magus-hapukat tihkust on ka natuke tunda, kuid vaigune kadakas domineerib selle üle. 

Esmamekk on raske kehaga ja nätskepoolselt magusakas, soe ja keeltkallistav. Südantsoojendav nagu päikeseloojang lossitornist vaadatuna. Keskmaitse muutub veelgi soojemaks ja samas mõrkjamaks. Kadakamarmelaad ja pihlakanalivka. Lossitorni kambrikeses leidub mõistagi ka kamin, mille kõrval korv männikäbidega, mida on niiiiiii mõnus aegamisi tulle loopida, kuulata praksumist ja imetleda korstnasse kulgevaid sädemeid. 

Lõppmaitse hapukas-mõrkjas tihkus mässib keele justkui ruudulisse villasesse pleedi. Einoh ega siis kamina ees vilu pole, aga kas pole kena komme panna kokku kägisev kiiktool, soe pleed, klaasike pihlakaveini ja põõnav koer. Ja männikäbituli. Ja ingver. 

Järelmekk. Ingverimoos ja kadakanaps. Soe ja õdus on see olemine hetkel, mil päikesekuma akna taga asendub pilkasena näiva pimedusega. Sa küll tead, et kui nüüd rõdule astuda, siis näed tähti ja kauget linnakuma ... ag no ausõna ei taha. Siin kamina ees sütesoojas mõnuleda, kuulata vaikset korstnakohinat, vaadata vana sõberkoera unes liikuvaid jäsemeid, visata sütele veel üks-kaks käbi ja võtta veel üks lonksuke ... no vähe on hetki mis näivad paremad.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlijalt sooja paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Megatasandi rüübe! Pole küll kindel, kas seesinase joogi nimetamine odraveiniks on paslik ... aga no misasi ta muud on. Ameerikalikku külge ehk humalapakitsust leiab klaasikesest terve ämmergujagu. Igatahes möriseb vana Gambrinus vaikselt ja rahulolevalt nagu kult rukkis ja teab, et seda kraami saab ta küll sõpradele soovitama!
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment