Tuesday, May 10, 2016

Ülemoalane

Ülemoalane (Muhu, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Liigimääratlus: "APA", ratebeer ei tunne veel seda jooki.

Tootjainfo: " Ülemoalane on saarerahva jaoks see, kes tuleb mandrilt. Kas siis pealinnast, Soomest või suisa Ameerikast.
Aegu tagasi sattunud rahvakirjanik Smuul Rässa küla meestega koos rannas istuma ja juttu puhuma. Ühtäkki oli üks kaluritest imestavalt lausunud, et küll see maailm on ikka suur! Sellise sissejuhatuse peale tekkinud vaikus ja nii mõnigi jäänud ootama suurt filosoofilist tõde. "Teispool Lihulat on ka veel maju, " kostnud mees peale pikka pausi tähendusrikkalt...
Tõepoolest, maailm on täis üllatusi! Krehvtine centennial ja tsitruseline cascade humal on seekordsed üllatajad ameerika pale ale tüüpi kerge ja karge õlle sees.
"


Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tumesinisel põhjal.  Kergelt kollakat karva vaht täidab 2/3 klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldoranž. Aroom on vürtsikas-mõrkjas, puuviljane ja pisut pärmisoe.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse lisab juurde veidi puuviljast hapukust, mis meenutab veidi küpseõuna ja kuivatatud virsikut. Lõppmaitse keerab ette hoopis mõrkjama palge, mis kõnetab lausa kadakase ja vaiguse tooniga. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, veidi apelsinikoore ja kadakamarjade taoline.

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga väga heal tasemel rüübe. Päris huvitav oleks selle IBU-taset teada, sest mõrkjuse mõttes võiks seda suisa session IPA'ks nimetada. Karge ja karastav. Hinna ja mahu suhte osas hetkel aga ilmselt üks parimaid väiketoodetud õllesid. Pakkuda koos kadakaleiva ja kitsejuustuga.
----------
pilt

No comments:

Post a Comment