Wednesday, May 11, 2016

Batch Zero Cognac BA


Batch Zero Cognac BA (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Cognac barrel aged Transatlantic imperial amber ale"

Väike lihtne pudel, tumehõbedastes toonides sildikujundus ja vahakaelus loovad hea sissejuhatuse millessegi vägevasse. Kollane sentimeetrine vahukiht on hõre ja püsimatu. Õlle värvus - tuhmilt kuldpunane.

Aroom on esimese hooga ootamatult järsk. Konjak haarab hammastega ninaotsast ja raputab seda pisut. Esmase teravuse hajumise järel tõuseb esiplaanile koreda olekuga "imperial amber ale" oma vaarikavarte ja rabavee sümbioosiga. Umbes niimoodi võiks ennast tutvustada äsja ja ootamatult konjakitööstuse omanikuk saanud pärija ... vintis ja veidi ärplev, tseremoniaalseid viisakusi pahakspanev ja kaklushimuline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga (aga üldse mitte oodatult rämeraske, nagu võiks kangusest arvata!) ja keeleotsa näksivalt vürtsikas-mõrkjas. Keskmaitse on kore, viisakusetu ja ropuvõitu nalju loopiv ... kuid siis on tunda, kuidas šokolaad hakkab tumedaid ploomiseid sõrmi taskusse ajama. 

Lõppmaitse muutub paaalju pehmemaks, kreegikompoti ja Tuula prääniku, rummikoogi ja Baileys likööri seguseks ... ehkki tagaplaanil nohiseb ärplejast tegelane, kes on solvunud et enam ei domineeri. Järelmekk meenutab hetkeks taaskord algset rabistavat mõrkjat koredust, kuid siis võtab maad tanniine tamm, vana suguvõsa poolt loodud väärikas mõis vaigistab ka kärsitu pärija rapsimised.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, vürtsikas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertasandi aga vastuokslik rüübe. Ei seda tegelast ei maksa kohe tülitada. Kui vähegi kannatust, pange ta kooli, see tähendab keldrisse. Las areneb veel veidike ning nii umbes aasta pärast võiks kodanikule juba tõsisemalt otsa vaadata.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment