Monday, November 30, 2020

Jäälind

Jäälind (BeerBird, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale", hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Witbier" ja hinnang pole samuti välja kujunenud.

Tootjainfo: "Klassikaline Belgia stiilis valge õlu. Pruulitud nisu- ja odralinnastega. Maitseks on lisatud apelsinikoort ja köömneid
IBU 13"

Väike lihtne pudel, sildil kaks jäälindu. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekollane. 

Aroom on täitsa muhe ja asjakohane. Belgiapärase nisuka põhinoodid on täiesti olemas, isegi kerge tärpentinine vine, mis on pea üsna enamikel juhtudel selle pärmitüve kaaslane. Ja ka köömned on täiesti tunda ... aga selle osas väike norimine. Kui tootja kirjutab "klassikaline Belgia stiilis" nisukas, siis käib siia apelsinikoor ja koriander. Mitte köömned. Köömned on lahe kiiks ja kiiksutamine enamasti meelepärane ... kuid ärge siis kirjutage "klassikaline", vaid "kiiksuga" :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub pisut hapukamaks, apelsinikoore eeterlikud õlid löövad täpselt õiges kohas ja mahus esile. Lõppmaitses tuleb koos belgialiku magus-vürtsika kellamänguga kõlama ka köömne kodumaine kolksatus ...  ja see on tore! Järelmekk on magusakas-hapukas, meeldivalt täidlane ja veidike vürtsikas. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe! Vastab üsna täpselt stiilimääratlusele ja tore väike kodumaine knihvike sobib siia juurde täitsa kenasti.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment