Thursday, June 6, 2013

Kochi aida pruulikoja toodang

Hea kuller tõi täna Gambrinusele neli plastpudelikesse villitud rüübet, mis kannavad Kochi aida silte.
Rõõm, oi kui rõõm on teada, et omamaiseid pruulikodasid üha enam on. Kahjuks küll pole Gambrinusele teada, kui mitu korda see õlu ennem maitsmist on õhuga kokku puutunud ja kaua pudelis seisnud, sestap ei pruugi hinnang kõige adekvaatsem tulla. Aga töötame selle materjaliga, mis on :)

---------
Koch Vunk (Pale Lager). pdl 0,33 l. alc 5 %. liigimääratlus: ilmselt premium-klassi laagerõlu.

Vahtu ei teki kummalisel kombel üleüldse ... mis on veider, kuna pudelis oli ta isegi olemas! Kuid siin tuleb ilmselt süüdistada pakendit, mitte toodet. Õlle värvus - õrnalt udune kuldkollane.

Aroom mõjub mahedalt, leivaselt, linnaseliselt. Esmamekk on kerge, karge ja õrnalt humalane ning pärmine. Keskmaitses lisandub märkimisväärne kogus heledaid linnaseid ja veidi mõrkjashapusid humalaid (huvitav oleks teada, mis sorti kasutati?). Lõppmekk tasaneb lihtsaks, veidi kuivaks ja karedaks hapukaks. Järelmaitse jääb õrna vürtsikusega suulakke.

Kerge, veidi vesise kehaga, ülinõrgalt karboniseeritud, mõrkjas-hapu buketiga lihtne lauaõlu. Peaks ütlema, et kasutatud vesi pole just parim heledate kergete õllede jaoks.
----------
Koch Joachim  (Dark Lager). pdl 0,33 l. alc 5%. liigimääratlus: dunkel

Sõrmepaksune õrnalt kreemikas vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - klaar heledapoolne pruunakaspunane. Aroomis õrn, aga meeldiv röstlinnase noodike.

Esmamekk kerge ja vesisevõitu. Keskmaitse jääb sama kergeks, kuid röstlinnase mõnus leivamekk muudab selle päris heaks. Lõppmaitse muutub hapukaks ja värskeks, järelmaitse jääb samale lihtsale, aga erksale noodile.

Kerge, vesisepoolse kehaga, keskmiselt karboniseeritud, mõrkja lihtsa buketiga lauaõlu. Selle kohta võik öelda, et pole paha, kuid millegi erilisega see meelde kah ei jää.
-----------
Koch Nisu (Wheat Beer). pdl 0,33 l. alc 5,2 %. liigimääratlus: nisuõlu

Kahe sõrme paksune helevalge vahukiht püsib päris tublisti, mis nisuõlle kohta on üsna hea näitaja. Õlle värvus - õrnalt udune helekuldne. Aroom väga meeldiv, värske, hapukas-mesine.

Esmamaitse väga kerge, õrnalt hapukas. Keskmaitse muutub intesiivsemalt ja äratuntavalt nisuõllelikuks ja kusjuures selle hea standardi järgi maitsestatuks, siin on korralik kogus koriandrit! Lõppmekk kannab endas koriandri mõrkjust, nisu hapukust ja odralinnaste magusat. Järelmaitse jääb vürtsikalt ja hapukalt õhetama.

Keskmisest kergema kehaga, keskmiselt karboniseeritud, hapukas-mõrkja-maheda-vürtsise heas tasakaalus mõnus rüübe. See sobiks juba ka omaette nautlemiseks, ehkki veel paremini sobiks ta räimerullide või muu pisut vürtsikama kalaroa kõrvale.
--------------
Koch Munk (Dark Bock). pdl 0,33 l. alc 6,0 %. liigimääratlus: dunkel bock.

Sõrmelaiune beež vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - tumedam punakaspruun. Aroomis domineerib röstleiva lõhn koos vähese rosinaga.

Esmamekk on üsna intensiivne, kehakas ja magushapu. Keskmaitses tuleb esile seesama röstleib või -sepik, siin leiab ka väheke tumedat ploomi ja rosinat ning mõne vürtsitera. Lõppmaitse muutub veelgi jõulisemaks, siin on juba tunda tõepoolest mitmekordne tume linnasekogus, pisut meekärje nätsket mekki, nektariini ja kuivatatu aprikoosi. Järelmaitse on kergelt võine, kreemikas ja mahe, meenutades rosinatega leivavahtu.

Keskmise kehaga, kergelt kleepja paletiga, raskepoolse mõrkjas-magusa buketiga nauditav rüübe. Seda võtaks kohe kindlasti teisegi klaasikese! Sobilik rammusama lihapala, nt seakoodi kõrvale.
---------
pilt isetehtud

2 comments:

  1. õhuga kokkupuude oli niipalju kui kraanist pudelisse sai. Ise villivad nad 1,5 L plastpudelitesse ja annavad kinnisele pudelile jahedas hoides 14 päeva "parim enne"

    ReplyDelete
  2. Sai avastatud eelmise nädali kolmaba, et Nõmme SuperAlko poes on ka Kochi pruulikoja öllekraanid. Kochi körtsus olin varemalt ta ölled ära pruuminud ja minu jaoss oli osutunud maitsvaimaks Munk. Seekord enne Pärnussesöitu sai ostetud Nõmme SuperAlkost 2 pooleteiseliitrist tumedat - üks Munk ja teine Joachim. Hiljem selgus äpardus - müüja oli Mungale korgi siigit liig nörgalt pääle keeranud (olgugit, et poes moole meeldetulnuna olin müüjale ütelnud, et kord mool juba on kotis kaasamüüdud KOCHi plastputlest ölut kotti lekkinud ja müüja seepääle vastas, et kuis ta meeski on imestanud kuivörd kövaste ta on putletele korgid pääle keeranud) - oma 1/10 Munga putlest oli moole kotti lekkinud. Jäöid need tumedad ölled Talina külmkappi mo Pärnust naasmist ootama. Et aga mo mäletamist mööda sääl poes oli Kochi öllede juurews kirjas, et pudeldatud ölu on sobilik ära juua 48 tunni jooksul pääle pudeldamist, siis Pärnust naasnuna otsustasin Talinas, kuna olin ju lausa 60 tundi ära olnud, seda Munka maitsta - JUBE! Kas vöis töeste möjutada seee lekkimine ja korraks (vist) korgi lahtikeeramine ja selle uuesti korralikult päälekeeramine, et ölu oli selle tegevusega ähk liigselt öhku juurde saanud... aga ei usu ma seda müüd enam niiväga, sest kohe reegin uue kogemuse. Arvasin selle munga suhtes, et kas töeste see pudeli lekkimine ja et olin üle 48 tunni ära olnud vöis ölle sandiks teha vöi siis, et ähk see Munk oli juba sääl poes sant ölu, kui teda pudelisse lasti. Joachimi putle avasin koduteel laevas kui ostmisest oli möödunud juba vähemalt 84 tundi - Joachim oli täitsa hää. Ja lauba ostsin sealtsamast lisaks pooleteiseliitrised Pilsneri ja Vungi ja esmaba viisin semule hilinenud sünnipäävakingiks (pudeldamisest oli kulunud u 48 tunbdi) - semu helistas ja kirus, et Pilsner äi kölba juua. Soovitasin kohe Vunk'i ka pruumida ja läksin ka ise maitsma, et mis värk on - tegin pimetesti (äi teadnud kumb ölu semu pakutud klaassis on) - semu kirjelduse järgi arvasin oobilt, et tegu on selle tema poolt kirutud Pilsneriga. Ja Vunk, nigut Joachim'git osutus hääks ölleks. Oletan, et kas Nõmme SiperAlkos müüdav Munk ja Pilsner on kövaste üle aja läinud (mölemal sama vastik lutikavee maetse, olgugit, et üks tume ja teine hele ölu) vöi on sis Koch'i pruulikojas nende öllede tegu untsu läinud - aga nii sitta ölut pöle ammu maetsnud - isegit Haljala pruulikoja lakked on joodavamad kui need 20.VIII 2014 ostet Munk ja 23.VIII 2014 ostet Pilsner. Kummaline on ka see, et Koch'i ölled eetiketil olev ilmavörguaadress äi toimi ja ka eestikeelset Koch'i öllede tutvustuslehte änam äi leia; on olemas aga ingliskeelne küll.

    ReplyDelete