Thursday, June 20, 2013

Strong Bitter

Strong Bitter (Jaanus Jantson pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 6,2%. liigimääratlus: bitter?

Tootjainfo ehk sildil olev tekst on vasturääkiv. Ühest küljest on nimeks kange bitter, teisalt aga "English Pale Ale" ... need kaks mõistet pole päris kattuvad. Stiilse kujundusega mustvalge sildike.

Kollakas vaht moodustab kolmesõrmese ja püsiva kihi. Õlle värvus - õrnalt udune pruunakaskuldne. Aroom - hapukas ja kergelt karamellistatud linnaselõhn.

Esmamekk on kerge ja õrnalt magusakas. Keskmaitse sama kerge ja veidi mõrkjashapu. Lõppmaitse muutub aga juba üsna intensiivseks, leivaseks ja mõrkjaks, heaks jõuliseks ning nimele vastavaks. Järelmekk on pisut vürtsikas, sepikuline ja võine, tammiste nootidega.

Keskmise kehaga, õrnalt kleepja paletiga, mõrkjas-hapuka buketiga jõuline rüübe. Sobilik nii omaette õhtuseks õlleks kui raskema liharoa allaloputamiseks.
---------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Aitüma hinnangu eest.
    Minu arusaama järgi on bitter üks English Pale Ale alaliikidest. EPA on lai mõiste ning erinevad nimetused kirjeldavad konkreetse õlle maitseomadusi (ja valmistamise tehnoloogiat). Paistab, et ka ameeriklased arvavad sama: http://www.bjcp.org/2008styles/style08.php#1c

    Antud õlle rahvalik nimi on tegelikult "Õppeõlu nr 2" -- see on meelega tehtud vähese ja leebema iseloomuga, et korporatiivse maitsega harjunud õllesõpradele (minu sõpradele) ei saabuks kultuurišokk. Mul endal on siiani meeles tunne kui mõned aastad tagasi jõin esimest korda muud peale suurfirmade lager-laga. Siis lajatasin kohe Fullers ESB-ga :).

    Jõudu ja jaksu tänuväärse töö tegemisel ning loodan, et ka Põhja-Eestise ilmub Sinusugune mees kes võtaks õllevankrit vedada.

    Tervitades
    Jaanus

    ReplyDelete