Thursday, October 23, 2014

Kasteel Winter

Kasteel Winter (Brouwerij Van Honsebrouck). pdl 0,75 l. alc 11%. liigimääratlus: belgia kange eil.
Ratebeeris hinnang 85 punkti.

Tootjainfot ei leidnud, kuid hea kirjeldus: "Kasteel Winter is a unique departure from the standard Christmas ales known for their potpourri of cinnamon and clove. In fact, it stands alone as one of the most decadent and elegant Quadruples of Belgium in its own right. This 11% ABV beer pours a Chestnut brown with an off-white head. The nose is rich, with a warming scent of Coffee, Toffee, and Dried Fruits. The mouthfeel is rich and sweet like that of melted candy. The key ingredients to this delicacy is Belgian Chocolate and Coffee...noteworthy phrases in any brewers handbook. All of these elements come together to provide an after taste reminiscent of a tootsie roll."

Lihtne suurt kasvu pudel, talvine sildikujundus ja must fooliumkaelus loovad raskepäraselt soliidse mulje. Gambrinuse kätte sattunud pudelil oli huvitaval kombel kahekordne kaelafoolium!? Kergelt kreemikas vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, mis püsib suhteliselt kaua. Õlle värvus - tume kastanpunane.

Aroom - mmmmmm - see hõljub kaugele. Selles leidub talviste hõõgveinilike vürtside soojust, karamellistunud kondenspiima ja röstitud kookost. Lähemal nuusimisel tulevad meelde lapsepõlves lemmikud kohviiiris ja vanaema kristallkausikeses alati leidunud kohvikaramellid. Lisaks veel kohvijäätis ja kakaokreem ... oi see bukett on meeldiv, pehme, turvaline ja lopsakas nagu padjakuhi vanausuliste voodipeatsis.

Esmamekk on raskepoolne ja kreemiselt kakaone. No see mõjub lausa uskumatult nostalgiliselt, lapsepõlve vahvlijäätise moosi. Keskmaitse meenutab kakaokreemi, millesse on lisatud veidi valget rummi ja peoga vaniljet. Lõppmaitses ... oihhh ... kogu eelnev superlux-taseme elamus saab tuntavalt alkoholise tagasilöögi, sellist teravust poleks oodanud. Järelmekk aga silub eelnenud ehmatuse suhteliselt sulniks kohviliköörise paitusega ning lisab mõnusa törtsu portveini lohutuseks.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga übertasandi õlu, mille lõhn on lausa uskumatult meeldiv ja kodune, kuid maitse läheb veidi liialt alkoholise nüansiga korraks tasakaalust välja. Nii ehk teisiti on tegu dessertõllega kuubis, superhea digestiiviga peale pikka ja külluslikku õhtusööki.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment