Thursday, October 30, 2014

Ongelovige Thomas


Ongelovige Thomas (Jopen, Holland) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Liigimääratlus: american strong ale. Ratebeeri hinnnang 95 punkti.

Tootjainfo: "Jopen Ongelovige Thomas (Doubting Thomas) is a beer for the more experienced beer lover. Both with regards to alcohol content and in the dosage of American hops (Simcoe, Cascade and Chinook), this is a strong beer. The generous amounts of American hops ensure a considerable, fruity bitterness, which will certainly surprise true ‘hopheads’. The higher alcohol content creates a warming effect, making this a true beer lovers’ beer. Jopen Ongelovige Thomas is a beer to sip from a tall glass in front of the fireplace, so all of the wonderful smells can be inhaled to the fullest."

Õrnalt kreemikas vaht moodustab kahe sõrme paksuse kihi, olles üle keskmise püsiv. Õlle värvus - kirkalt kastanpunane. 

Aroom mõjub soojalt ja sügavalt, koduselt ja rõõmsalt justkui vanaisa, kellele lapselapsed jõuludeks külla tulnud. Siin on kuivatatud viigimarju ja datleid, veidi kaneeli ja hõõgveini, selle aasta esimesi piparkooke ja vana puitu.

Esmamekk on raskepoolne ja jõuliselt magus-hapukas. Keskmaitse ... ooo ... see võtab mõne hetke, et seedida. See mõjub kui kreegivein ja hõõgveini jaoks rummis leotatud rosinad. Lõppmaitse mässib vanaisa sooja pleedi sisse ning taat hakkab rääkima sellest, kuidas ikka ennemuiste asjad olid ja kuidas ta kuninga enda käest autasu sai ja kuidas vanaemaga kohtus ja ... ja lõpp sel ei tule, kuid huvitav on ikka! Selles lonksus saab kokku väsinult rõõmus elutarkus ja surakas kärsitut noorust. Taat virgub ja hakkab juba klaasiga ägedalt vehkides meenutama suuri seiklusi, kuid jõuab ikka tagasi oma esimese jalgratta juurde. Järelmeki tummised-tammised raskepärased noodid leiavad taadi juba tukastamas, lähedale nihutatud lauakese peal poolik klaasike ja liud tema armastatud tumedate kuivatatud puuviljadega, mida on nii mõnus mõttesse vajununa ajaviiteks nosida.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika (korruta see kõik kahega) suurepärases tasakaalus maitsebuketiga MEGARÜÜBE! Mitte kõik õlled siin ilmas pole võrdsed. Mõni on lihtsalt teistest parem. Serveeirda koos viigimarjade ja datlitega.
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment