Sunday, February 18, 2018

Nõiapada


Nõiapada (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: "ürdisahti"

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, Aramis humal, pune, piparmünt, naistepuna, nõmmeliivatee, raudrohi, nurmenukk, pärnaõis, meliss, pagaripärm"

Jummel küll. Kas selle ürdihunniku õllesse kuhjamisel oli ka mingi loogika või läks lihtsalt käiku kõik, mis kätte juhtus? Piparmünti ja melissi korraga ... esimene matab ju teise ära! Raudrohi ja nurmenukk ... kas neid suudab kuidagi eristada? Noh ja naistepuna ... aga noh, proovime siis järele.

Väike lihtne pudel, sildil leiab nõia-atribuutikat. Vähene erkvalge vahukihtkaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroomis domineerivad meliss ja pehme pärnaõis ... noh ja vist tiba oreganot leiab kah nina üles, kuid ülejäänu kuhtub tolmusesse segadusse.

Esmamekk on keskmise kehaga ja pehmelt hapukas-magusakas. Keskmaitse on tuhmilt hapukas, kuskilt kaugelt on tunda raudrohu mõrkjat ja nurmenuku vaigust hõngu. Lõppmaitse muutub veidi läilaks, pikalt tõmmanud pärnaõie ja kummelitee sarnaselt. Järelmekk on tönts, mõrkjas ja pigem mingit ebamäärast ravim-teed kui õlut meenutav.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-mõrkja paletiga veider rüübe. Sahti seostub vana Gambrinuse peas ikka kadakaga, siin on selle asemel võetud kasutusele kapitäis ürte. On nüüd küsimus nende ürtide vähesuses või siis ülekattuvuses, aga mitmed neist jäid täiesti kaotsi ... kuigi pikalt otsitud piparmünt tuli lõpuks ebamäärase õhetusena isegi esile. Nommmaitea, erilist jumet peale oletatava tegemislusti ja katsetamisrõõmu siit klaasist küll ei ammuta.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment