Sunday, February 18, 2018

Sajand


Sajand (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Barrel aged imperial rye Baltic porter.
A rye Baltic porter brewed to celebrate the first full century of Estonia's independence. Barrel aged in cognac and bourbon barrels with oak cubes soaked in the most famous Estonian liquer (Vana Tallinn)."

Uhhhhhh. Kaks vaati pluss veel tammekuubik? Kas see ülemäära pole? Aga võimas võiks see kraam ju ikkagi olla, või jaa? Rukkiga tehtud balti porter ikkagi!

Väike lihtne pudel, sildil lipuvärvides kuubiline kujundus. Vahakael nagu Cellar Series jaoks vaja. Sõrmepaksune mustjaspruun vaht püsib mõõdukalt. Õlle värvus osas pole kahtlustki, eks?

Leivakoorik. Aroom see tähendab. Leivakoorik ja konjak. Leivakoorik ja vanilje.

Esmamekk. Emamekk. Mihuke MEKK! Raske ja kleepjas, tihe ja rulluv, tume ja vetruv nagu kõrgsoo. Tammesoo.

Keskmaitse. Leivaviski. Leivast tehtud vaadis hoitud rukkiviski. Tammeoks hambus, pead sa seda kraami jooma, sest muidu kisub lõuapärad krampi nagu buldogil ja sa keeldud seda klaasi suust lahti laskmast.

Lõppmaitse. Tammekuubik leivatükis. Vana Tallinnat õnneks ei tunne. Või kui, siis seda vana versiooni, mida enne 1980'te loll-perioodi tehti.

Järelmekk. Šokolaadileib. Kreemjas, tihke, nätske, konjakine. Murjam kui mõnus.

MEGA. Vana Gambrinus rullub vaikselt tugitoolis edasi tagasi, neelates piiskhaaval seda mitmenäolist, kuid samas leivakeskset nestet. No mis oleks veel rohkem Eesti nägu kui rukkileib ja Vana Tallinn ... puhtalt turundusliku idee eest tuleks juba lippu lehvitada ning Vanemuise käest kannel ära võtta - mis ta siin tinistab, ma küsin!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment