Thursday, November 21, 2013

Blackfriar

Blackfriar (Inveralmond, Šoti). pdl 0,5 l. alc 7,0 % Liigimääratlus: šoti eil, ratebeer järgi 89, beeradvocate järgi samuti 87 punkti! Haruldane üksmeel, kas teate!

Tootjainfo: "Inveralmond Brewery was founded in 1997, but its young brewers are already rated among the best in Scotland. Blackfriar is the first in a series of beers honoring the role of the familiar orders of Dominican monks in the history of Perth. It is, naturally, a dark brew, hardy and warming, with a slightly sweet malty character balanced by a nice hoppiness. (Okay, it’s actually more of a deep burnt sienna than black, but "Deepburntsiennafriar” just didn’t have the same ring.)
Blackfriar is loosely described as a ’wee heavy,’ but its assertive hoppiness will quickly dispel that notion. It may not fit in any classification, but Brother Daniel declares it an ’instant classic,’ and we think you’ll agree.
malt: pale, crystal, chocolate, wheat
hops: pilgrim, cascade, fuggles"

Omapärase kaelakurviga pudel, mille sildi- ja korgikujundus on äärmiselt stliilne. Helekreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist, olles väga tihe ja püsiv. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. Aroom on nõrgake, kuid selles on tunda väga head vett ja palju kuivatatud puuvilju - mangot ja viinamarju, kreeke ja mõistagi karamell-linnaseid.

Esmamekk on üllatavalt kerge 7-kraadise õlle kohta, selles on nõrka karameljat tooni ja vähekese luuvilju. Keskmaitse on juba intensiivsem, tugevalt linnaseline, kergelt šokolaadiste ja pähkliste nüanssidega ning tsipa veinilik. Lõppmaitse annab tunda kõrgemat alkoholitaset, maitsed muutuvad teravamaks, esile tuleb mandel ja kärjemesi. Järelmekk sunnib juba mõtlema, kas mitte ühineda nende mustade munkade vennaskonnaga, kelle järgi rüübe nime on saanud, siin on ploominalivkat ja ürdilikööri, segamini mõnusa tiheda linnasetooni ja vähese humalamõrkjusega.

Keskmise kehaga, kergelt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-hapuka buketiga väga tubli ja tegija rüübe, mille kohta võiks juba kasutada sõna "Mega!" Siia juurde soovitaks tublit tükki ahjuliha, et rüüpega sammu pidada :)
--------
pilt siit

No comments:

Post a Comment