Thursday, September 4, 2014

Old Ford Export Stout

Old Ford Export Stout (Redchurch, UK) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Liigimääratlus: foreign stout. ratebeeri hinnang 99 punkti!!!


Tootjainfo: "rich dark and deep black export stout. complex malt base providing burnt chocolate, espresso coffee, molasses and leather aromas. the complexity of the malts is perfectly balanced by the warmth of the alcohol, punchy bitterness and earthy spice provided by the columbus hops.
abv 7.5% ibu 77"

Lihtne väike pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Tumekreemikas vaht täidab 3/4 klaasist, muutudes VÄGA suuremulliseks, kuid püsides üle keskmise kaua. Õlle värvus - punase vihjega must. 

Aroom hoovab juba meetri kaugusele, meelitades ja sikutades sind ninast, sundides ette sülge neelama ja esimest nuuskimist naudinguootuses edasi lükkama. Samas ... esimene ninatäis polegi midagi nii hüperjat kui too portveinine puuviljasus ette lubas, pigem kuivapoolne hapukasmõrkjas üldmulje. Kuid siis vabaneb teine kiht, mis korvab kuhjaga kõik. Kõrvetatud leivakoorik, päikese käes kuumenenud vanad põrandalauad ja kodused karamell-kohviküpsised, rohkem ma ei ütle :)

Esmamekk on oikurjakuihea! See elukogenud daam siin pudelis teab kuidas mehi võrgutada, tehes kohe alguses selgeks et ta on teist kolm korda võimekam ja võimeline üllatama ka siis kui nooremad juba hingeldavad! Siin on sipsakat portveini ja tummist tamme, vägevat viinamarja ja lustlikku linnasepehmust.

Keskmaitse kallab kreegilikööri külalise klaasi, küsides: "kas ka kirsikoogikest?" See on sulnis ja sündsusetult hea pakkumine, kas teate ning ära te sellest juba ei ütle! Lõppmaitse soe kleepjas mõrkjashapu kohvinaps sobib kui õnnistus kuhjuva maitseraskuse leevendajaks.

Järelmaitse ajal on meie madmausel kogu saalitäie rahvast jäägitult ära võlunud, pannes kõiki endale järele vaatama, kui daamilik nõtkus ja kogemuslik elegants sulavad kokku uue pudeli väljakoukimise käeliigutuses. Lähim noorhärra paiskub seda avama, püüdes hurmavalt naeratada, ehkki välja kukub halearmas punastav puterdus. 

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga MEGATASANDI rüübe, mille kõrvale sobiks pakkuda vaid kargeid tumedaid viinamarju.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment