Sunday, November 29, 2015

Chocolate Milk Stout


Chocolate Milk Stout (Lükati, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Liigimääratlus: magus stout.

Tootjainfo: "Tugev stout, mille valmistamisel on kasutatud erinevaid röstlinnaseid.
Koostisosad: odralinnased, kaerahelbed, humal, laktoos, pärm"

Väike lihtne pudel, mustvalge lehmalik sildikujundus :) Klaasi guglunksub kohutavalt must vedelik, mille esmalt mustjaspruun vaht leevendub hallikaspruuniks ja kaob kirmeks. 

Aroom on must ja kaerane. Kaeraküpsiseid oled ise teinud? Noh neid lusika-suuruseid käkikesi, mille sisse saab segada midaiganes lisandeid. Sellel plaaditäiel siin on lisaks šokolaadi ja tumedaid rosinaid. Ja tumedat rummi kah. Klaasitäis rummi ... nii endale kui taignasse :)

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas. Sihuke tume ja sume justkui vaevu tulekumas nähtav tahmunud kaminasimss, millel reisidelt toodud nipsasjakesed ja rannast korjatud kentsakad puuväändikud.

Keskmaitse. No mis saaks olla õndsalikumat kui istuda härmataval õhtul kamina ees, kuulata tuule käes logiseva siibri stepptantsu ja kaminasse urisevat leeki. Viskad aga jälle peoga klotsikesi ja veeretad näpu vahel klaasikest koorelikööriga.

Lõppmaitse. Kellegi hoolitsev käsi laotab su õlgadele ruudulise pleedi - kaminasaal on ju ikkagi üsna jahe - ja leek kaminas taandub vaikselt hubinaks. Liuatäis isetehtud kaeraküpsiseid, tassitäis kuuma kakaod, millesse on kallatud šokolaadilikööri ja kärtsakat rummi. Põrandalauad kriuksuvad vaikselt, kui sa end karusnahal pikali viskad ja jääd maalitud laepalke imetlema, mille tuhmunud värvid muutuvad korraga soojalt elusaks ning põimivad su ees lahti ennemuistse loo.

Järelmekk. Söed humavad vaikselt ning sa vist juba magad, kui diskreetsele hoolitsev seltsiline sokutab su pea alla padja ja laotab ülle veel ühe pleedi. Vaikus. Isegi tuul taltub. Suure kaarakna taga hakkab sadama pehmet lund. 

Raskelt pehme kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Soe ja sõbralik nagu ikka veel sülle kippuv vasikasuurune koer. Või ongi see vasikas? Vahet pole. Sellise elukaga sõbrustaks ikka. Dessertõlu, mida pakkuda vaid parimatele kamraadidele.
----------------
pilt isetehtud

1 comment: