Monday, November 30, 2015

Taanilinn Cognac BA


Taanilinn Cognac BA (Põhjala / To Øl, Eesti / Taani) pdl 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: imperial stout ja hinnang 98 punkti.

Tootjainfo: "Taanilinn is the Estonian for Danish Town - this is where the capital Tallinn got its name from and this is where Denmark got their national flag Dannebrog in 1219, when it fell from the sky.
Põhjala and To Øl created this beer together to honour the old Danish heritage of Tallinn. Deep complex oatmeal stout aged for months on Cognac barrels, spiced with all the best from the liquors of Estonia."

Väike lihtne pudel, mille kaelust kaunistab vahakrae ja näpuotsatäis sädelevat litritolmu. Silt. Noh see on kummaline nagu jook isegi tõotab olla :)

Klaasi valguva mõrvarmusta vedeliku peale tekib lausa punakaspruun sentimeetrine vahukiht, mis kaob küll üsna kiirelt kirmeks. 

Aroooooom. Kuulge, juba ainuüksi see lõhn teeb purju! Tume ja raske ja luksuslik justkui punasest pähklipuust sisustusega privaatne kabinett lordide kojas, mille massiivsed tugitoolid ja rasked pronkslühtrid loovad usaldusliku, lausa vandenõuliku õhustliku. Sellistes ruumides räägitakse poolsosinal ja aeglaselt, isegi riigipöörde plaani juures säilub raskepärane ja vaoshoitud maneer.

Esmamaitse. Raskelt liuglev ja soliidselt aeglane nagu see kuldsete iluliistudega tammine uks, mis meie taga sulgus. Krägisev tihke nahk tugitoolis kohandub su istumisega ja teatab, et nüüd oled sa kohal ... järgmised paar tundi oleks püstitõusmine sobimatult tõtakas käitumine. 

Keskmaitse. Valgete kinnastega käsi ilmub kuskilt su selja tagant ja asetab madalale lauakesele, õhtuste ajalehtede kõrvale tassikese aurava kohviga, pitsikese šerrit ning hõbedase kausikese likööris immutatud mustade ploomidega. 

Lõppmaitse. Mäherdust stolilisust küll peab siin õhus hõljuma, et nii umbes kümmekond minutit ei teegi sa midagi muud kui vaatad, kuidas helgib valgus selles massiivses kristallpokaalis. Rõhutatult aeglaselt vahetatud fraasid toa hämaras vastasnurgas istuva kähedahäälse klubikaaslasega polegi mõeldud edastama infot, vaid ainult ja kõigest rõhutama vastatikust lugupidamist ja häid kombeid. 

Järelmekk. On aeg serveerida teinegi pits. Seekord portveini koos rummis väärindatud kirssidega. Õhuke laastuke tumedat šokolaadi serveeritakse kergelt jahutatuna, nagu kombeks. Kas paranev jume ja murdosa võrra valjenenud hääletoon on ikka veel vastavuses korra ja tavadega? Tuuakse male. On aeg meeleahutuseks.

Vaadake, maitseid seekord ei kirjeldata. te ju mõistate niigi, kas pole nii, mu auväärsed? 

Härrased pruulmeistrid! Olete tunnustamist väärt ning kui me ükskord võimule tuleme, on sööritiitel teile kindlustatud! Geniaalne ja kosmiline - need sõnad saavad olema teie vapil. 
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment