Sunday, November 22, 2015

Hõbevalge


Hõbevalge (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "old ale", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Wheat malt based Old Ale brewed with Hallertau Blanc hops and aged on Sherry oak chips giving the beer distinctive vinous notes.
Malt: Wheat, Maris Otter, Aromatic, Special B
Hops: Northern Brewer, Hallertau Blanc
IBU 47"

Väike lihtne pudelike, sildil metsavaim? :) Napilt sentimeetrine vahukiht on kollakas ja vähepüsiv. Õlle värvus - kirkalt oranžikaspunane merevaik. 

Aroom on end pikemalt nuuskima sundiv. Puidu, valge veini, karusmarjade, sõstramarmelaadi ja ananassiželee segu mõjub rikkalikult ja samas omamoodi kargelt justkui diiva sätendav, ent mitte sulle suunatud naeratus.

Esmamekk on raskepoolne ja magusakalt puidune ... veinine ja miskipärast värskelt-laasitud haavapuu tüve meenutav. Keskmaitse muutub tammisemaks, veidi keelt parkivaks ja samas biskviitjaks. Diiva võtab laval kõrgemaid noote, liigutades su meelt ja pugedes hinge ... kuid jäädes siiski kuidagi nukulikuks.

Lõppmaitse puitunud vaarikavarred ligunevad õunasiidris ja kastetakse seejärel kummalisse valgkjasse vaapa, milles võbeleb tilgake aniisi. Mida see diiva küll suitsetab, et tema võimas hääl on sama ajal tuhm ja lakeeritud? Järelmekk kaigub kui tühjas tünnis, sumbudes paksudesse tolmunud lavakardinatesse ja pannes sind korraga aru saama ... see diiva on ju lihtsalt vana! Meigi ja sädeleva kostüümi taga on lihtsalt kuhtuv naine, kes ei suuda leppida, et tema loomulik olek mõjuks palju soojemalt. 

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga-väga heal tasemel rüübe. Väärikas ja aega nõudev. Tuhm ja tugev. Karged-külmad meloniviilud oleks hea vahepala lonksukeste vahele.
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment