Sunday, November 22, 2015

Doppelbock

Doppelbock (Lükati, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Liigimääratlus: doppelbock

Tootjainfo: "Elegantne, linnaseline, rösti ja shokolaadi nüanssidega topelt bock.
Koostis: vesi, odralinnased, humal, pärm
IBU 20"

Väike lihtne pudel, sildil õllestiilile sobiv sarvik. Aga kulla pruulmeistrid, kui te juba viitsisite disainiga vaeva näha, miks siis mitte ka õlle nimega pisut pingutada?

Vau. Mismõttes ... tumepruun vaht? Ja absoluutselt must värv?? Doppelbock dunkel oleks siis ju pidanud sildile kirjutama, kas pole???

Aroom. Hmmmm. Hapukas ja karamelline, nagu laagerõlledele kohane. Lisaks ka šokolaadi, nagu lubatud. Kuid siis on siin veel midagi ... keedetud köögiviljad? Ja veidike tubakat!

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on sume ja sametine nagu sügisöö, mil veel tahaks väljas istuda ja tähti vaadata. Soe ja ümar, šokolaadine ja õrnalt suitsune ... nojah, eks sügisöös peab üks lõke ju ikka põlema. Ja sütesse on visatud ... hmmm ... kaalikas? Igatahes mõjub see kokku suuuuurepäraselt!

Lõppmaitse kisub veiniseks ... ploomiveini kastetud, eelnevalt tule kohal kõrbedaks röstitud terasepik, mille otsakesele tõmbad veel sipsukese pähklikreemi ja siis suled silmad ja mõnda aega vaid mõmised.

Järelmekk teeb sulle pika pai nagu kõrval istuv abikaasa, kes hoiab su ümbert kinni ja vaatab lõkkesse, silmis sädemed ja unelmad. Kaalikas on süte vahel valmis küpsenud ning hõbepaberi kuuma pakendit näppide ja sõrmedele puhudes tajud korraga soojust ja šokolaadi. Ploomišokolaadi. Kaalikas? Kus see kadus?

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Tõsi küll - mismõttes on doppelbock must ja šokolaadine? Ja miks Gambrinusel on meeles kaalikas? Mis on õnn? Ja kas kell? Igatahes - tehke veel, kuid nähke vaeva nimetusega :)
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment