Sunday, May 23, 2021

Vanahumal

Vanahumal (Humalakoda, Eesti) alc 7,7 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Old Ale" ja 3,94 punkti

Tootjainfo: "Old ale aged in red wine barrels."

Gambrinuse kraanist kaasa võetud kraam, seega disainist ei saa rääkida. Pöidlapaksune kollane on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tume punakaspruun. Aroom on meeldivalt karamelline, pihlakane, magus-hapukas ja täidlane. Veinilik element on lõhnas küll olemas, kuid otsest vaadi lõhnajälge ei oska tajuda.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub magusamaks, karameljaks, pähklite ja kuivatatud pihlakate seguseks. Lõppmaitses ilmub esile mesilasvahane täidlus, puidune-kanarbikune parkivus ja selle taga veinilik hapukas tanniinine noot. Järelmekk võtab veidi karmima mõrkja-puiduse seisukoha, mida leevendab pähkline magusus ja marjane hapukus.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magus-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe. Old ale kui loodusnähtus on midagi üsna laialivalguvat, siia alla paigutatakse tihti lihtsalt igasugu "traditsioonilisi" eile. Konkreetne nähtus on aga vana Gambrinuse maitsekaardil üsna täpselt see, mida oodata nt Thornbridge Bracia jälgedes. Ja nii paradoksaalselt kui see ka ei kõlaks, on see õllenurk väga lähedalt kokkukõlav parimate laager-tüüpi dunkel-doppel-bock õlledega.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment