Saturday, June 29, 2024

Pühaste - Vurr

Vurr (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,84 punkti

Tootjainfo: "A double IPA brewed with experimental hop varieties w/ HBC 586, HBC 650, HBC 638 and Citra"

Väike purk, sildikujunduses miskipäras aukohal kass. Valge vaht täidab alla poole klaasist ja püsib vähekese. Õlle värvus - uduselt kergkuldne. Aroom on huvitav segu urinaariumist, lehtpuu saepurust ja seedrivaigust.

Esmamekk on keskmisest tiba raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - veider segu magusast, humalahammustusest ja hapukast seedriaigust. Lõppmaitse - mõrkjas-hapu, kribelev ja sügelev torklev ja põrklev, veidi ärritav ja samas nii meeldivalt värske ... mädarõikalehelik? Järelmekk - kentsakas, justkui oleks maasikamünt, meliss ja raudrohi koos läbi blendri lastud ja apelsinimahlaga tembitud.

Friiko-diipo. Jah, topelt-IPAna ... sellises NEIPAlikus võtmes on ju veenev. Kuid kentsakaid herbaalseid-vürtsikaid-eeterlikke elemente, mis panevad kukalt sügama on niivõrd palju, et see kraam tuleb ÜBERiks tunnistada! Sest teistsugusus on mõnikord väärtus omaette.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Drunk Monk - in Vino Beeritas

In Vino Beeritas (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol.

Tootjainfo: "mixed sour ale
inspired by sparkling wines, brewed with muscat grape juice, wild fermented"

Väike lihtne pudel, kujundus huvitavalt juugendlik. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on värske ja ... seebine?

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja tuhmilt mõru-hapu. Keskmaitse - teravamalt hapu ja kuiv. Lõppmaitse - kuiv, toorepoolse rohelise viinamarja parkivuse ja viinamarjaseemne mõrkjusega. Järelmekk - kuiv, seebine, eeterlik ja magus-mõrkjas ning parkiv

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-hapu-mõru-magus-mõrkja buketiga friigikas. Viinamarjaõlled võivad olla leebekesed, kuid see on huvitavalt eeterlik, seebine ja omamoodi jõhker
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Valmiermuižas - Namejs

Namejs (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Other" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Honey Beer" ja hinnang 3,28 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "To the base of three malts and two hops, Latvian flower honey, which beekeepers have poured in nearby Taurene, is generously added. The first notes of honey are detected in the aroma of the amber-colored town, but you can also feel the nuances of bread and flowers. Also in the flavor bouquet, the sweetness of honey is in the foreground, which is mixed with light bitterness with notes of meadow herbs, mint and spices
IBU 23"

Keskmist kasu pudel, minimalistlik ja stiilne kujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ning on väga püsiv ja haakub ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus, segades linnased ja pigem küll mesilasvaha, kuid siiski meelaadse olluse.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt magus. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks, isegi suiraseks, kuid magus jääb peakõnelejaks. Lõppmaitses puudutab mõru kibekat serva, meenutades veidi kase- või pajukoort, kuid jällegi - see jääb magusa taha. Järelmekk võtab veidi hapukama poosi ja lisab ka vürtsi, mis tasakaalustab nüüd juba liigse magususe peaaegu edukalt.

Keskmise kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-kibekas-magus-hapukas-vürtsikas-magusa buketiga Hea taseme rüübe. Meetaoline kontakt on olemas, kuid tulemus jääb ohtlikult lähedale läilale
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Friday, June 28, 2024

Loode - V2

V2 (Loode, Eesti) pdl 0,5 l. alc 7,3 %vol

Tootainfo: "American IPA"

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, minimalistlik, kuid mõneti stiilne kujundus (kuigi disainerid plahvataks erinevate fontide küllusest :) ) Kreemika varjundiga vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõneti. Õlle värvus - krege uduvinega ja punaka varjundiga kuldne. Aroom on mõnusalt ja värskelt murune, humalane, karge, kanarbikune ja samas ka mõõdukalt karamelline, foonil olev nõrk pärmisus ei riku üldpilti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, veidi greibine, veidi tikrine. Lõppmaitse muutub kuivemaks, rauaseks, kuivatatud maasikate ja külmavõetud pihlakate seostega. Järelmekk astub sammu veel kuivemas, rabaveesemas suunas, tuues taas mängu lõhnast tuttava kanarbiku ja kergelt kirbusesse libiseva raudrohu.

Keskmise kehaga, vähese karboga ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõru buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Stiilitabamise punktid - päris kõrged, AIPA ootused on 90% ulatuses täidetud, kuigi humalahammustus oleks võinud kõvasti jõulisem olla (st kuivhumaldamise tase kõrgem). Pisut lame suutunnetus rikkus üldpilti, kuid kuna tegu oli pudelisse ümber villitud, mitte pudelis karboniseerunud/järelküpsenud kraamiga, siis selles kontekstis on karbo kadu paratamatu.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Drunk Monk - Kers Bruin

Kers Bruin (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,1 %vol.

Tootjainfo: "fruit beer
inspired by flanders oud bruin. brewed with estonian cherries, fermented with belgian yeast ad bugs"

Väike lihtne pudel, kujundus, kujundus stiilselt kirsine. Pöidlapaksune punakas vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt sõstrapunane. Aroom - ülimõnusalt ja sülge jooksma panevalt hapukas-kirsikompotikas:)

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja üllatavalt kuiv, mage-hapukas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, veidi kirsikivine või sõstraseemnene. Lõppmaitse hakkab vaikselt keel parkiva, mitte päris aroonialikul moel, aga just nagu oleks hoolega mälunud vaarika- või sõstraseemneid. Järelmekk viskab sisse tilgakese balsamicot ja puidust nooti, magus vine võbeleb nagu põualainetus maanteekohal, olles peaaegu tabamatu.

Väga ootamatu ja seega meeldejääv kraam - oud bruin võibki olla kuiv, kuid see on eriti kuiv tulemus. Inimkeele võimekus sellises kontekstis saada aru kirsis on üsna olematu, vabalt võiks rääkida arooniatest ja/või sõstratest või isegi pihlakatest (samas lõhnas oli kirss vägai olemas). Nii et mõneti friigikas, mõneti väga meeldiv, kuid tavatu ja mõneti stiilist veerand sammu mööda astuv.
----
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Ettaler - Mythos Bayern Kloster Hell

Mythos Bayern Kloster Hell (Ettaler, Saksamaa) pdl 0,33l. alc 4,9 %vol. Rateberi liigimääratlus: "Helles / Dortmunder Export" ja hinnang 36 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Helles" ja hinnang 3,37 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The Kloster Hell, a historical variety, revived. Traditional brewing methods translated into the present day and the finest ingredients result in this mild beer pleasure. The "Mythos Bayern" beer series was created on the occasion of the Bavarian State Exhibition in Ettal Monastery in 2018. Due to the brilliant response from connoisseurs, we have decided to continue producing these beers and now also present them to our customers in the online shop. Ettaler Mythos Bayern Kloster Hell Taste: slim body, subtly fine tart"

Väike lihtne pudel, stiilselt vanamoeline sildikujundus. Erkvalge vaht täidab veidi üle poole klaasistja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom lihtsalt ja magusakalt sepikune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - magusapoolsem, kuid mõnetine murune mõrkjus taga säilub. Lõppmaitse - teraviljaselt hapukas, veidi toorevõitu, piimküpse viljatera meenutusega. Järelmekk - hapukas-magusakas, tuhmi ja tömbi mõru fooniga ... kuni lõõõõpuks pääseb selle alt vabaks ka ootuspärane vürtsikas kirvendus.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Saksa helles üks tükk, ei midagi säravat, pigem tuhmipoolne, kuid viga kah otse pole.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, June 27, 2024

Anderson's - Last Raspberry In Paris

Last Raspberry In Paris (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Milkshake / Smoothie" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang 3,26 punkti

Tootjainfo: "Gelato beer brewed with Fresh Raspberries And Coconut Flakes"

Väike purk, koja tunnustilk seekord siiruviiru-punapõhjalisel foonil. Vähene roosakas vaht kadus hetkega ja jäägitult. Õlle värvus - plödiselt arusaamatu-punakas. Aroom on ülimeeldivalt vaarikaselt mahlane koos kreemise kookosepõhjaga.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja jõuliselt magus-hapu. Keskmaitse - püreelik, mõrkjas-magus ja hoopiski mangomehu meenutav. Lõppmaitse - magusus tuksleb läila piirimail, ehkki vaarikaseemnelik mõrkjus üritab seda ohjeldada. Järelmekk - hapukas-magus, mango-sõstra segune, kummalisel kombel vaarikat enam üldse mitte meenutav, kookosrasvane ja õline.

Friigikas. Lõhna ja maitse vahel kilomeetrine erinevus. Lõhn ennustab vaarikast-marjast mahlakoske, maitse pakub aga mangomehu sõstralisandiga. Gelato-joogina täidab ootuste niši siiski üsna kenasti ära ... milletõttu tahaks eriti ilmekalt küsida, et kesse tohman markeeris selle RB's ära kui "milkshake IPA"?
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Spaten - Oktoberfest

Oktoberfest (Spaten, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Märzen / Oktoberfest Bier" ja hinnang 54 punkti. Untappd liigimääratlus: "Märzen" ja hinnang 3,65 punkti

Tootjainfo: "Amber in color. This medium bodied beer has achieved its impeccable taste by balancing the roasted malt flavor with the perfect amount of hops. Having a rich textured palate with an underlying sweetness true to tradition
IBU 23"

Keskmist kasu pudel, piduvankrine kujundus :) Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on väga leebelt ja lihtsalt linnastamata viljateri meenutav

Esmamekk on keskmisest tiba raskema kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse - laagerõllele omaselt teraviljaselt hapukas ja kehaga festbierile kohaselt kehakas. Lõppmaitse - magus-mõru, nüüd juba ka linnaseliste nootidega mängiv. Järelmekk - kergelt vürtsikas, mõõdukalt mõrkjas, peamiselt linnase-matsakas

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõru-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga Hea taseme rüübe. Väga lihtne ja mõneti igav, maibockile sarnanev
---
säästus mõnikord saadaval
---
pilt isetehtud

Ettaler - Kloster Dunkel

Kloster Dunkel (Ettaler, Saksamaa) pdl 0,33l. alc 5,0 %vol. Rateberi liigimääratlus: "Dark Lager - Dunkel / Tmavý" ja hinnang 64 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Munich Dunkel" ja hinnang 3,67 punkti.

Tootjainfo: "A dark beer, light and sweet and full bodied, highly fermented, very malty aroma. The slight Hpfennote rounds out the flavor and gives this drink a monastery special character. A beer in the good old custom of the monastery."

Väike lihtne pudel stiilselt vanamoeline kujundus. Pruunakas vaht täidab pool klaasi, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt pähklipunane. Aroom on leebelt karamelline ja hapukalt leivane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas ning kergelt röstine. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, röstleivane ja -pähkline. Lõppmaitse muutub samm-sammult intensiivsemaks ning täidab suu tugeva karamelli ja pihlakate kooslusega. Järelmekk pehmeneb ja karamelliseerub, muutub magusamas ... aga lõpus huvitavalt kuivapoolseks ja keeletaganurki mõrkja röstiga karestavaks.

Keskmisest veidi raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magus-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI rüübe. Oivalise maitsetasakaaluga ning maitseintensiivsuse mõttes mõnestki bock-tüüpi tegelasest atsakam!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, June 24, 2024

Garmish - Olympiator

Olympiator (Garmisch, Saksamaa) pl 0,5 l. alc 8,3 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Bock - Doppelbock" ja hinnang 3,66 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The Olympiator is malty, sweet and wonderfully balanced. Very drinkable, stable and fine-pored foam. Light smoky notes and a little chocolate"

Keskmist kasvu pudel, erinevalt teistest sama tootja õlledest on sellel nüüd kajuba sildi kallal vaeva nähtud, paigutades sinna tingliku vanakreeka olümpiavõitja pea. Pruunakas-kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja on väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt kirsikompotipunane. Aroom - röstitud magus jõululeib.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõru-magus ning kergelt keeleotsa kudistav. Keskmaitse - röstine, kergelt suitsune, karamelline, nelgine ja rosinane. Lõppmaitse - röstpähklid, päevalilleseemned, kaneelikeeks ja liivataignast pähkliküpsis kolme tilga kohvilikööriga. Järelmekk - mõnusalt vürtsikas, tiba alkoholisoe, pähklikreem ja šokolaadiküpsis sutsukese portveiniga

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõru-magus-hapukas-magus-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Jõuline saksa klassika, millega kohtumisi on kahjuks nii nurjatult vähe!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Garmisch - Weissbier

Weissbier (Garmisch, Saksamaa) pl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weissbier - Hefeweizen" ja hinnang pole veel jõudnud välja kujuneda. Untappd liigimääratlus: "Wheat Beer - Hefeweizen" ja hinnang 3,66 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Our classic wheat beer, naturally cloudy and amber-colored, with a strong head of foam, is finely sparkling on the first sip and velvety on the finish. Clearly characterized by fruity notes on the nose, it is slim, elegant and refreshing in body."

Keskmist kasvu pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Kreemikat karva vaht täidab üle poole klaasist, kuid hõreneb suuremulliseks ja mõõdukalt püsivaks. Õlle värvus - kerge uduvinega kuldne. Aroom on magusakas ja kergelt banaanine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse - magus-mõrkjas ja täidlane. Lõppmaitse - banaani ja leiva segune. Järlmekk muutub juba õite magusaks ja nüüd juba banaanikeeksi meenutavavaks

Keskmisest tsõbaruke raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga Übertaseme rüübe. Väga hea sooritus saksapäraste nisuõllede seeriast.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Garmisch - Kellerbier

Kellerbier (Garmisch, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickelbier / Kellerbier / Landbier" ja hinnang pole veel jõudnud välja kujuneda. Untappd liigimääratlus: "Kellerbier / Zwickelbier" ja hinnang 3,49 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Our unfiltered full-bodied beer comes directly and untreated from our storage tanks. The fine hopping with the Hallertau aroma varieties Saphir and Mandarina Bavaria creates a mild bitterness, which, combined with a soft body, creates a refreshing experience in the finish."

Keskmist kasvu pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - peaaegu kirkalt tumekollane. Aroom - meeldivalt ja lihtsalt linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna erksalt hapukas-magusakas. Keskmaitse - leivane, teraviljane, mõrkja alatooniga. Lõppmaitse - magus-mõrkjas, meeldivalt sametine. Järelmekk - vürtsikas humal annab mõnusa kirka sära.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, hapu-magusakas-hapukas-magusakas-mõrkja-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Mõnusalt linnaseline ja klassikaline kellerbier, mis oma kehakusega võiks sama hästi ka helles olla - igatahes väga meeldiv oma stiili esindaja.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, June 22, 2024

The Garden / B*BOP Fermentory - Imperial Coffee & Coconut Stout

Imperial Coffee & Coconut Stout (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 7,1 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: Stout - Flavored / Pastry" ja hinnang pole veel välja kujnenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double Coffee" ja hinnang 3,62 punkti.

Tootjainfo: "Freshly ground Coffee meets silky Coconut in this big sweet Pastry Stout
IBU 25"

Keskmist kasvu purk, lootusetult mitte-meeldejääv kujundus. Tume hallikaspruun vaht täidab pool klaasist ja vaatamata hõrenemisele püsib väga kaua. Õlle värvus - umbemust.

Aroom - oo kui mõnus kohviröstipanni lõhn ... te ju olete ikka ise kohviube röstinud? Sihuke hapukas-eladav, väikese pudemed nurkades kõrbema läinud, pikalt nuusikmist ja sügavat hingamist väärt.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapu-röstine-kohvine. Keskmaitse - röstine-kõrvetatud-kirsine-kirsikivine, hapukas ja kuivatatud kirsi ning hapukate rosinate segune. Lõppmaitse muutub magusamaks, veidi kreemisemaks-siidisemaks ja nüüd juba ka kergelt kookoselikuks. Järelmekk - mõru-magus ja intensiivselt hapukas, veidi alkoholisena mõjuv, kuid siiski kenas tasakaalus

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magus-hapu-röstine-magus-mõrkjas-hapu buetiga Übertaseme rüübe. Mõnusalt heas tasakaalus kohvistout, milles kookos jääb teise viiuli tasemele
---
nõka saadaval
---
pilt isetehtud

Garmisch - Hell

Hell (Garmisch, Saksamaa) pl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Helles / Dortmunder Export" ja hinnang pole veel jõudnud välja kujuneda. Untappd liigimääratlus: "Lager - Helles" ja hinnang 3,39 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Our tasty Helles, brewed with select Bavarian brewing malt and the finest Hallertau hops, is a typical Upper Bavarian full-bodied beer. With its golden yellow sheen, its mild hops and its long cold maturation in our storage cellar, our Helles is a top beer of Bavarian brewing culture.
IBU 7"

Keskmist kasvu pudel, lihtne pretensioonitu sildidisain. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib väga korralikult. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on vaevutajutav magus teravili ja hea veega ning kivipõrandaga sauna eesruum.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse - hapukas, leivane ja sepikune. Lõppmaitse - pisut mõrkjam, heinane, tiba ürdine ja kergelt vürtsikas. Lõppmaitse - Hallertau humala vürtsikas olemus tõuseb esiplaanile, varjutades kõik muud ja üsna õrnad aspektid.

Keskmise kehaga, keskmisest tugevamalt karboniseerunud ja kuivapoole paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Ühest küljest helles-tüübist ootaks tugevamat linnaselist keha, kuid oma väga hea vee ja mõnusalt iseloomuliku humalamaitsega on ta jällegi üks tore klaasitäis
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Żywiec - Białe

Białe (Żywiec, Poola) 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang 12 punkti. Untappd liigimääratlus: "Wheat Beer - Witbier / Blanche" ja hinnang 3,32 punkti

Tootjainfo: "White wheat beer of the lighter kind. Its taste is refreshing, it is naturally turbid. It contains all that is good in wheat beer. It's light and subtle. Additionally, it attracts with a hint of coriander. The head is white, abundant, and sticks to the glass"

Keskmist kasvu pudel, omapärase lõikega efektne silt. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - kergelt hapukas ja õhkõrna koriandrise vinega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - magusakas-hapukas, linnaseline ja tervailjane. Lõppmaitses hakkab hapukas toon domineerima, kuid selle kõrvale kerkib ka mõrkjas koriander. Järelmekk jätkab hapupoolsel lainel, nüüd juba koos belgia pärmi vürtsika puuviljasusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Belgiapärase nisuka kriteeriumid täidab enam-vähem ära, kenasti joodav, aga ega meelde kah ei jää
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, June 21, 2024

The Garden / La Pirata - Imperial Chocolate, Carob & Blackberry Stout

Imperial Chocolate, Carob & Blackberry Stout (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 8,9 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry " ja hinnang pole veel välja kujnenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,6 punkti.

Tootjainfo: "On a recent stop to sunny Spain and the home of our friends La Pirata Brewing we decided to brew up another collab. Last time we went for a lighter beer, so this time we went full out with a big, big Imperial Stout with an interesting flavour twist - carob
IBU 24"

Keskmist kasvu purk, lootusetult mitte-meeldejääv kujundus. Tumepruun vaht on tihe, kihiline ja väga püsiv. Õlle värvus - võehhh-must. Aroom on huvitavalt magusröstine.

Esmamekk on raske kehaga ja röstiselt hapu. Keskmaitse - magus, mõrkjas-šokolaadine ja röstleivane. Lõppmaitse - lagrits, tumedad rosinad, mustasõstramarmelaad, kama ja hapu röstiga kohvi. Järelmekk - jämemagusalt pähklikreemine, hapuleivane ja õunašokolaadine.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja veidi õlise paletiga, hapu-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magus-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Kahjuks ei oska jaanikaunapuu vilju ära tunda, kuid nüüd tekkis soov ka need kunagi ära proovida
---
nati saadaval
---
pilt isetehtud

The Garden / Rascals - Rosehip & Orange Sour

Rosehip & Orange Sour (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujnenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,6 punkti.

Tootjainfo: "Tart and refreshing. Tangy Rosehip meets sweet, fresh Orange
IBU 5"

Keskmist kasvu purk, lootusetult mitte-meeldejääv kujundus. Kreemikat karva tihe vaht täidab üle poole klaasist ja püsib sour'i kohta üllatavalt võimsalt. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroom ... hmmm ... veider, apelsinist oleks oodanud selget ja iseloomukat lõhnasõnumit, kuid praegune on kergelt käärinud õunakompoti sarnane ehk?

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu. Keskmaitse - mehune, kõrvitsa-õuna-sõstra segune? Lõppmaitses tahaks rääkida midagi vaniljekohukesest sõstradžemmiga. Järelmekk - keefiri-õuna-sõstra-joogijogurt ja kombutša

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-hapu buketiga OK taseme rüübe. Kummaline, kuidas saab apelsini maitse ära kaotada?
---
nati saadaval
---
pilt isetehtud

St. Peter's - Honey Porter (taaskülastus)

Honey Porter (St Peters, UK). pdl 0,5 l. alc 4,5%. Ratebeer liigimääratlus: "Porter - Flavored" ja hinnang 21 punkti. Untappd liigimääratlus: "Honey Beer" ja hinnang 3,18

Tootjainfo: "A traditional English Porter, auburn red in colour and finished with honey for a truly unique aroma and taste. Honey aromas on the nose, combined with flavours of honey, chocolate, and vanilla, make this a unique and pleasing ale"

Viimati kirjeldasin seda 11 aastat tagasi, nüüd tuleb võrdlus. Pudel üsna samasugune, kuid kujundus on muutunud linnulikuks. Vahu värvus ja kogus ning püsivus sisuliselt sama. Värvus - sama murelipunane. Aroomi osas olen nüüd aga kriitilisem - tookord oli see üks esimesi nn "meeõllesid", nüüd on aga pärismeega jooke palju nina alt läbi käinud ja ütlen, et antud jook lõhnab sünteetilise kärjepõhja järele - jah, selles on mee-elemente, kuid need pole ehtsad.

Maitsega üsna sama jutt. Tõsi, siin on olemas nii šokolaadi kui kakaod ja isegi evanm-vähem loodusliku vanilje analoogtooteid, kuid see mee komponent on sünteetiline ja mitte veenev

Vaat mis on nüüd siis võrdluse tulemus. Vana Gambrinus tunneb enam-vähem täpselt samu lõhnu-maitseid, kuid antud juhul on kogemus hinnangu kõvasti kriitilisemaks muutnud. Meeõlu on juba nimetusena nonsens. On olemas braggot (mee JA teravilja ühiskasutusel loodud kääritis) ja see on HOOOOPIS teine asi. Mee-essentsiga tembitud laager või eil ei oma eheda braggotiga mingit pistmist ning on mõneti tüng.
---
säästuna pakkumises
---
pilt isetehtud

Thursday, June 20, 2024

Nöösker - Algus

Algus (Nöösker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 15,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Mead - Traditional" ja hinnang 3,77 punkti

Tootjainfo: "Traditsiooniline mõdu metsataimede ja kanarbikumeest
Metsataimede ja kanarbiku mesi on need, mis annavad sellele traditsioonilisele mõdule oma ainulaadse iseloomu, ühendades ürgse kaasaegsega. See on väljendus pärimusest, tähistades rännaku algust, mis on ajatu nagu mõdu ise."

Keskmist kasvu pudel, roosal sildil tunnusloom ja kanarbikuoksad. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - kirkalt kollane.

Aroom.Puhas selge mesi. Mesi ja alkohol. Meevaha. Mõdu. Käärinud mee spetsiifiline lõhn, võibolla veidi liiga toores, aga ikkagi meeldiv.

Esmamekk - raske, viskoosne. Alkoholine. Magus ja kleepuv liköörine alkohol.

Keskmaitse - käärinud mesi, torkiv, kange, jõuline ja veidi rohmakas.

Lõppmaitse. Mesi hakkab asenduma meevahaga ... ja tõepoolest nüüd tuleb ka kanarbiku mõrkjat eeterlikkust.

Järelmekk - kuiv, kange, alkoholine. Meevein, mitte mõdu? Keelepära parkiv, veidi metalne, vase ja pronksi segune. Kuivatatud antonovkad mee ja valge rummiga.

Friigikas. Toorekas. Ei ole joogikas. Hoopis piiskhaaval limpsimiseks mõeldud kraam. Veidi liialt teravalt alkoholine, ilmselt veel vähemalt pool aastat, kui mitte rohkem laageramist vajav. Aga alguse värk, küllap meistrid veel õpivad :)
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

The Garden / Prizm - Blackcurrant & Peach Sour

Blackcurrant & Peach Sour (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujnenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,73 punkti.

Tootjainfo: "Biting Blackcurrant acidity softened by sweet and juicy white Peaches. Rounded off with toasty hazelnuts, this Peach cobbler in a can was made with our good mates from Montpellier."

Keskmist kasvu purk, lootusetult mitte-meeldejääv kujundus. Pöidlapaksune heleroosa vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - ebamääraselt määrdunult tuhmpunane. Aroom - virsik ja virsikukivi, mustsõstralist poolt tabada ei õnnestu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu ning ootamatult tihke ja püreelise tunnetusega. Keskmaitse - hapu, aroonialik, keelt parkiv, veidi agressiivne. Lõppmaitse - happeline ja ebamäärane, vähese magusa rõmega. Järelmekk - kuiv, parkiv, happeline

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-happelise buketiga OK taseme rüübe. Noh happelisuse mõttes emotsioone ju tekitab, aga valitud maitsekombinatsioon on selgelt ebaõnnestunud, kuna esile ei pääse ükski selgelt äratuntav joon
---
suti saadaval
---
pilt isetehtud

The Garden / Morenos - Florida Weisse: Kiwi, Papaya & Lemon

Florida Weisse: Kiwi, Papaya & Lemon (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Berliner Weisse" ja hinnang 3,55 punkti.

Tootjainfo: "Punchy & Juicy Sour with sweet tropical Papaya & Kiwi balanced with tart Lemons. Made with our Mexican friends Cervesa Morenos"

Keskmist kasvu purk, lootusetult mitte-meeldejääv kujundus. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - supermõnusalt mahlane, tsitruseline ja värske, magus-hapukas ja meeliergutav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapu-magus-HAPU, täiesti C-vitamiini dražee meenutusega. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, ehk isegi veidi läilaks, aga kooskõlas sädeleva hapuga süvendab vanakooli-vitamiini tunnetust. Lõppmaitses lisandub suti mõrkjamat-kuivemat sidrunikoorelikku nooti, pannes värskuseosuti lakke suunduma. Järelmekk - kuiv, happeline, magus-mõru ja naeru kilkav ning mõõdukalt jogurtine.

Keskmisest kergema kehaga, tugevaltkarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magus-HAPU-mõrkjas-magus-HAPU buketiga MEGAtaseme rüübe! Lustlikult lahe, värske, tsitruselise, kirka ja karge suvetervitaja!
---
suti-pluti saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, June 17, 2024

Pühaste - DND Kesköine

DND Kesköine (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, must vahakael ja sünge kujundus (laenatud samanimeliselt bändilt / plaadilt). Mustjaspruun pöidlapaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - väärmust. Aroom - must, rõske, lagritsane ja veinine.

Esmamekk - nurjahhhh, see on jõmetu! Magus-vürtsikas, veini-hapukas, lagritsa-soolakas

Keskmaitse - aniis ja šokolaadikreem, metalne ja kohvikontsentraadine

Lõppmaitse - raud, aniis, lagrits, kasetõrv, koorevenis, miskipärast marineeritud peedi ja kuivatatud maasikate kummaliste sugemetega

Järelmekk - soolakaramell ja metall-mustikas

MEGA-mega-Friika-Giika. Ilmselt parim bändiõlu maailmas (juba seetõttu et pole lamelaager) ning ülüldse mujetavaldav tegelane. Vaatamata vahakaelale ei ole see ilmselt vaadihoidis (kui just pole Tawny port) ning lähim pakkumine on Vari teise sildiga
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

The Garden / Reketye - Hazy Double IPA

Hazy Double IPA (Garden, Horvaatia) prk 0,44 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujnenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,8 punkti.

Tootjainfo: "Big, juicy and bursting with Pineapple & Peach flavours from the Bru-1, Galaxy, Cascade & Citra hops. Made with our Hungarian friends Reketye Brewing"

Keskmist kasvu purk, meeldejäämatult ilmetu kujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - plödiselt kollane. Aroom - huvitav segu apelsinimarmelaadist ja seedermännist.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - jämemagus ja kasvavalt mõru koos vaiguse hammustusega. Lõppmaitse - jurakalt magus, õnneks koos hapukas-mõrkja tsitruselise tasakaalustusega. Järelmekk - mõru ja vürtsikas, kenasti vürtsikalt õheta, pisut siirupjas ja greibimarmelaadine

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-magus-mõru-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Liigse magususe patuga, kuid stiili mõttes väga kenasti veenev ja soovitusvääriline!
---
suti saadaval
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Maale!

Maale! (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 3,9 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Pale Ale - Hazy / New England" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Session" ja hinnang 3,77 punkti.

Tootjainfo: "A cute little session IPA brewed with Mosaic cryo, Amarillo, and Citra, and a touch of orange zest.
The name can be translated as "to the countryside!", a relieved collective cry of the Estonian people on a summer Friday afternoon"

Keskmist kasvu purk, udune-suvine sildikujundus. Erkvalge aht täidab enamiku klaasist, kuid on hõre ja kärsitu. Õlle värvus - uduvinega kollane. Aroon on tiba kirbevõitu murune ja roheline.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-magus. Keskmaitse - magus-mõrkjas, kergelt tsitruseline. Lõppmaitse - magus, isegi kergelt läägeks muutuv ning viinamarjane. Järelmekk - magus-hapukas, litšimarju meenutav

Keskmisest kergema kehaga, ülemäärase karboga, hapukas-magus-mõrkjas-magus-hapukas magusa buketiga OK taseme rüübe. IPA'na ei suuda üldse veenda, oma liigses magususes on pigem kummastav jook ... aga vähemalt on ta vaba kahest veast, mis nii lahjadel session IPAdel kipub olema - vesisust ja kirbust
---
saab olema saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, June 15, 2024

Mikkeller - Metro Mosaic IPA

Metro Mosaic IPA (Mikkeller Taani). prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole eel välja kujunenud. Untappd liigimäärtlus: "IPA - New England / Hazy" ja 3,74 punkti.

Tootjainfo: "indigrients: water, barley malt, wheat malt, oat malt, hops and yeast"

Keskmist kasvu purk, sildil tunnusmehike pixeldatud kujul. Valge aht täidab üle poole klaasist ja püsib ülikaua. Õlle värvus - hämuselt kuldne. Aroom on magusakas, virsikukompoti ja urinaariumi segune.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus. Keskmaitse - magus-hapukas, virsikukompott mõne astepajumarjaga. Lõppmaitse - mõrkjas-magus, melon ja pihkalad. Järelmekk - magus-mõrkjas ja õnneks ka tajutava vürtsika õhetusega, mis laseb sellest klaasitäiest juba ka rõõmu tunda.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Einoh, NEIPA ta ju on ning stiilipunktide osas oleks nagu hinnang kõrgel, aga ... no mitte mingit meeldejäävat knihvi tal ju ka pole
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Viedi - Sazobe

Sazobe (Viedi, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang 20 punkti. Untappd määratlus: "Pale Ale - American" ja hinnang 3,54 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A beer, during the development of which special attention was paid to the compatibility of malt taste with the best US hops. Amarillo and Citra hops are currently considered some of the best hops in the world. In the USA, where these hops originated, there are countless types of beers with this combination of hops. Our aldaris also once tried this combination of hops, could not remain indifferent and wanted to show it to you too. Pilsen malt (88%) serves as the malt base in this beer, while the maltiness and caramel flavor are created using Melanoiden barley malt (6%) and Carapils barley malt (6%). On the other hand, abundantly added hops, approximately 4 grams of hops per liter of finished beer, give the taste of tropical fruits and the smell of fresh citrus fruits. This beer is also fermented using Fermentis US-05 yeast at a controlled fermentation temperature of 19 C."

Kesmist kasvu pudel, omapärase lõikega hmmasrattaline kujundus. Valge vaht täidab veerand klaasist ja püsib kenasti. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldne. Aroom on väga mõnusalt karge, apelsinine ja murune, mõrkjas ja värske ... aga paraku ka veidi pärmine

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-magusakas. Keskmaitse - apelsinikoorene, mõrkjas, pärmine ja heinane. Lõppmaitse - hapukas, mõru, laimikoorene ja jätkuvalt pärmine. Järelmekk - kena vürtsika õhetusega, aga heinane-ürdine-tolmune pärmi jalajälg muutun üha tugevamaks.

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga nii ja naa rüübe. Ühelt küljest - krõps, kuiv ja karge APA on ju tubli ... aga sellest punase niidina läbi jooksev pärmisus ei ole kena.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Tērvete - Ķiršu

Ķiršu (Tērvete, Läti) pdl 0,5 l. alc 4 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang 3,12 punkti

Tootjainfo: "IBU 17"

Keskmist kasvu pudel, sildikujundus kirsine. Roosa vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - õrna uduvinega punakas-oranž. Aroom - mõõdukalt magus kirsikompott.

Esmamekk on kesmise kehaga ja magus. Keskmaitse - magus-mõrkjas kirsikompott. Lõppmaitse hakab juba veidi rohkem meenutama ploomikompoti vedelikku, ainult et tavalisest veidi hapukamat. Järelmekk - korraga võtab seni ehk nõka liiga magus kraam kuiva, mõrkja ja kirsikiviliku oleku ja asatub kenasse tasakaalu

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõru buketiga HEA taseme rüübe. Võibolla hea selles ootuseraamistikus, mis sundis kartma midagi ilgelt magusat ja selle foonil tuli positiivne üllatus? :)
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, June 14, 2024

Metsanurme - Maasika õlto

Maasika õlto (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol.

Tootjainfo: "Ale
Linnased, vesi, pärm, saaz ja east kent golding humal. Maitsestatud maasikatega
IBU 17"

Väike lihtne pudel, tehniline, ent infoküllane sildikujundus. (Ettevaatlikult murelikuks teeb paks hõljum pudeli põhjas, see võib tähendada ülekarbot). Pöidlapaksune erkvalge vahukiht kaob üsna pea. Õlle värvus - rammusa hõljumiga kuldne. Aroom - käärimaläinud maasikad

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-marjane. Keskmaitse - käärinud maasikad, mis on servast ka kergelt hallitama läinud. Lõppmaitse - mõru-magus ja rämepärmine. Järelmekk - metalne, roiskumisele lähenev maasikas

Unterbier. Maasikas ja õlu pole sõbrad. Enamasti ei õnnestu maasikast õllesse mingit märkimisväärset maitsejälge üle tuua. Siin on õnnestunud. Kahjuks.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Metsanurme - Metsavenna rüübe

Metsavenna rüübe (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol.

Tootjainfo: "blond ale
Odralinnas, pärm, vesi, kuusevõrsed, saaz ja east kent glding humalad
IBU 16"

Väike lihtne pudel, tehniline, kuid see-eest infoküllane sildikujundus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom - kuusk! Pole nüüd küll kindel, kas need on noored kasvud või vanad oksad, aga kuusevaik kindlasti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas, vanapoolse kuusevaigu rohmakusega. Lõppmaitse - hapukas, C-vitamiinine, rauarohke. Järelmekk - mõru ja veidi hapukas, rauane, kare ja karge.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõru buketiga HEA taseme rüübe. Kuusevõrsetest ootaks kilkavamat hapukat vitamiinisust, kuid kuuseõllena igatahes läheb linnuke kirja küll.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Metsanurme - Canadian blond ale

Canadian blond ale (Metsanurga, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol.

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Sentimeetrine erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - vähese hämuga kuldne. Aroom on hapukas ja kuivatatud õunu meenutav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas-pärmine, metalne. Lõppmaitse - patarei klemmide vastu keelt olete kunagi pannud - vat täpselt selline vaskne elektriline maitse koos toorevõitu pärmiga. Järelmekk - hapu, puidune, kuiv ja muruselt mõrkjas

Kesmisest nõrgema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoole paletiga, hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga OK taseme rüüb. Ammu pole enam maltoosakomplekti järgi maitsvat kraami üle keele libistanud. Juua kõlbab, nautida pole siin midagi
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, June 13, 2024

Põhjala - Rukkivein (taaskülastus)

Rukkivein (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 100 punkti. Untappd liigimääratlus: "Rye Wine" ja hinnang 4.19 punkti

Tootjainfo: "Ood rukkile - 70% rukkist pruulitud ale, laagerdatud Ameerika rukkiviski vaatides."

Üks ja ainuke kord olen seda kirjeldanud 2017.aolen seda kirjeldanud 2017.a, nüüd tuleb siis võrdlus.

Vaha on aja jooksul vägagi rabedaks muutunud. Vahtu tekib kordades vähem ja püsivus on üsna olematu. Õlle värvus - sama sügavikpunane.

Aroom on jätkuvalt leivane, kuid tugevalt messingilikum/vasksem ja soolakam kui toona.

Maitse. Ohhhh. Jätkuval koorepumat, kuid nüüd juba palju õhema kehaga. Jätkuvalt ploomiliköör, kuid nüüd juba nalivkalikum. Jätkuvalt kanarbik, kuid nüüd huvitavalt bragotilik.

Oi see kraam on hea. 7 aastat on teda mõistagi muutnud, algse matsaka keha ära söönud, toonasest liköörist on saanud pigem portvein ... aga sindrima hea portvein!
---
kui keegi seda veel kuskilt saab, siis on õnnega koos!
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Ploomike

Ploomike (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 4,18 punkti.

Tootjainfo: "Plum and vanilla smoothie sour made after a nostalgic ice cream cocktail. Name translates as "little plum" from Estonian."

Keskmist kasvu purk, sildil on ploomike :D Tuhmroosa vaht täidab veerandi klaasist ja püsib üllatavalt kaua. Õlle värvus - plödiselt punakaspruun. Aroom meenutab esimese hooga rooiboositee peal kasvanud teeseenejooki ning seejärel alles ploomimehu.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mehuse tekttuuriga ning tugevalt magus-hapu. Keskmaitse - hapukas-magus, rammusalt rabarberikisselli taoline. Lõppmaitse - eee ... aga miks siin on kaneeli maitset? Järelmekk - intensiivselt magus-hapu ning jätkuvalt kaneeline ja isegi nelgine ning kaugelt rohkem rabarber kui ploom.

Friigikas-smuutikas. Smuutide klassis kena ja maitseküllane tegija. Õllede ootuse-skaalal friigikas. Magustoit-kissellikas. Samas ploomiga on side pigem nõrk kui tugev.
---
varsti on saadaval
---
pilt isetehtud

Viljandi vaadimees - Mats

Mats (Viljandi vaadimees, Eesti) prk 0,44 l. alc 4,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Altbier - Traditional" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Ükspäev pani Vaadimees kardulaid
Mulla sisse - mitte väga sügavale
Oli see vast päev ...
IBU 30"

Keskmist kasvu purk, puidupruun kujundus. Kollakas-pruunakas vaht täidab pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega punakaspruun. Aroom ... eee .... äääää ... kama? Kamakäkke olete kunagi söönud?

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-õrnröstine. Kekmaitse - hernes, röstitu hernes ja praetud kamakäkk. Lõppmaitse - röstitud leib, magusakas, veidi mesilasvaha. Lõppmaitse - korraga saabub väga korralik suirane mõrkjus ning päris kenalt särisev õhetus, mis viib maitsepildi kenamasse ja konkreetsemasse raamistikku.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõru-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Ilmselt vist võibolla esimene Eestis ametlikult turule tulnud altbier stiili esindaja ... miska ei saa mitte kuidagi keegi joriseda, et "ei taba stiili" :) Kui võtta skaalal meeldib-eimeeldi, siis esiteks on ta kõneväärne, omanäolne, huvitav ... ja siis lisaks ikkagi veel ka pigem hea, ehkki kohekindlasti saavad paljud selle kohta halbu sõnu ütlema, sest ta on nii teistsugune!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tuesday, June 11, 2024

Tuletorn - Give The People What They Want

Give The People What They Want (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 3,8 punkti.

Tootjainfo: "Silky stout brewed with chocolate and bananas"

Keskmist kasvu purk, kaleidoskoopne kujundus. Mustjas-punakas-pruun vaht täidab vaid hetkeks kolmandiku klaasi, et siis kaduda ülikiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - türnüffel-must.

Aroom - mustjaks tõmbunud koorega üliküps banaan lendab läbi su pea ning peale kolmandat rikošetti jääb šokolaadi sisse pidama.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja ülimagus ning üsna jämedalt röstihapukas. Keskmaitse - magus-mõru, kõrbenud banaanikeeksi meenutav. Lõppmaitse - kohvisiirupiga üle kallatud banaanimuffin, kusjuures banaanitaigna sisse on segatud šokolaadilikööri ampullikesi, mis lagunevad hammustamise hetkel. Järelmekk - tuhastunud banaanikoorem, segatuna banaanimarmelaadiga ja kaetud banaanišokolaadi võõbaga.

ÜLEVÕLLIKAS! BANANISSIMO! ŠOKOLAADO-NANNANAAA-BANAANO!
----
saab olema saadaval
---
pilt isetehtud

The Piggy - Rebel Monk III

Rebel Monk III (Piggy, Prantsusmaa) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,7 punkti

Tootjainfo: "White wine B.A"

Väike lihtne pudel, sildil kloostrile lähenev vaadikoorem. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid on hõre ja kiireltkaduv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroomis domineerib hästi kuiv valge vein, saisoni magus puuviljasus jääb pisut selle varju.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse lööb tugevalt kihisema ja muutub kuivemaks ja mõrkjamaks, tikri- ja pihlamarjade seguseks. Lõppmaitse - saisonpärmi vürtsikad fanfaarid pingutavad puhuda läbi hapuma, isegi õõõõrnalt äädikase veinisordiini. Järelmekk - magus-mõrkjas, omamoodi karge, lõpuks ka oodatud magusa fooniga, rohkem saisoni enda olemust esiletoov ja intrigeerivalt meeldejääv

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga VÄGA HEA TASEME RÜÜBE! Valge veini vaat ja saison on seekord mänginud veidi võõral mänguväljal, kuid tulemus on vägagi põnev
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Tuletorn - Nanuk

Nanuk (Tuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Wheat Beer - Witbier / Blanche" ja hinnang 3,52 punkti.

Tootjainfo: "Brewed with coriander, orange zest, and rosemary we've grown and harvested ourselves in the Põhjala tehas communal garden in the summer of 2023. Named after a certain fluffy buddy of ours, whose owner, Josh Maltytasker, provided us with the photo for the label. Nanuk's name means "polar bear""

Kesmist kasvu purk, sildil valgeloom :) Erkvalge sõrmepaksune vaht on kiirelt kaduv. Õlle värvus - vähese hämuga kollane. Aroom - väga puhas kombo, mida oodata belgiapäraselt nisukalt - nii apelsinikoor kui koriander on pehmel nisupadjal kenasti olemas, lisaks belgia pärmi puuviljane raamistik.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, rosmariini aromaatne mõrkjus liitub koriandri omaga. Lõppmaitse - belgia pärmi jalajälg muutub veidi liiga dominantseks, muutes joogi tiba liiga magusalt puuviljaseks. Järelmekk - apelisinikoore ja kahe aromaatse ürdi mõrkjus moodustavad ühisrinde magususe vastu ja jäävad peaaegu peale, viies asja tiba paremasse tasakaalu.

Keskmisest veidi kergema kehaga, ähekarboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-magus-ürdine/eeterlik-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Üsna ootuspärane ja stiilipuhas belgia nisukas, kuid mille pärmifaktor vajaks veidi paremat kontrolli alla saamist
---
saab olema saadaval varsti
---
pilt isetehtud

Monday, June 10, 2024

Tuletorn - Silm Silm

Silm Silm (TuletornTuletorn, Eesti) prk 0,44 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,71 punkti.

Tootjainfo: "A juicy double IPA dry hopped with HBC586 and Citra, and brewed with an experimental yeast. Looking back at you."

Keskmist kasu purk, silt kahesilmane :) Kreemika varjundiga vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib päris kaua ja korralikult. Õlle värvus - hämuselt tumekollane. Aroomis segunevad virsikud, laastukatus ja urinaarium.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitses hakkab mõrkjas-hapukas murune humalane pool oma kasvusid esile tooma. Lõppmaitses - virsikumoos sidrunväändikuga, mesine ja veidi astelpajune. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, kuid enamasti siiski magus.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Tugev NEIPA, seda küll, kuid kirjutades purgile "DIPA" saavutab pigem ootuste käärid kui "vau"elamuse
---
varsti vist Gambrinuses saadaval
---
pilt isetehtud

Pühaste - Mocha Buzz

Mocha Buzz (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Other " ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Brown Ale - Other" ja hinnang 3,81 punkti

Tootjainfo: "A brown ale brewed with Ethiopia Bette Buna coffee, cocoa, vanilla and tonka beans."

Väike purk, hõljuv-naiselik kujundus. Kollakas-pruunakas vaht täidab veidi üle poole klaasist ja püsib mõneti. Õlle värvus - kirkalt ja kaunilt ning sügavalt pruunakas-punane. Aroom - mõnus-huvitav segu kohvist, karamellist, tubakast, tubakatuhast ja mandlitest.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, intensiivne ja keeleotsa rüspeldav. Keskmaitse muutub kreemikaks, kohvikreemiseks, pähklivõi ja kohvikaramelli seguseks. Lõppmaitse võtab mõruma, tubaka-kesksema suuna, mis kenasti tasakaalustab seni liigset magusust. Järelmekis sugeneb korraks midagi hapukamat, metalsemat, isegi lagritsat meenutavat, mis võimendab kohvit ... aga ühtlasi kummalisel kombel ka magusat.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrjas-magus-vürtsikas-hapukas-magusa buketiga Leebe friigikas. "Brown ale" on üks veider loom, omamoodi tühinimetaja, nii et stiili mõttes mingeid pretensioone olla ei saa. Aga vaata need lisandid kokku annavad veidi liiga magusa ja veidi liiga tubakase kombinatsiooni. Ühest küljest - see jääb meelde, mis on hea. Teisalt aga - kas teist klaasi tahaks???
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

The Piggy - Rebel Monk II

Rebel Monk II (Piggy, Prantsusmaa) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse / Grisette" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,78 punkti

Tootjainfo: "Saint Estèphe B.A"

Väike lihtne pudel, sildil kloostrile lähenev vaadikoorem. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid on hõre ja kiireltkaduv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on õrnõhukeselt saisonilik ja õrnalt kodust õunaveini meenutav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, kuiv ja ühekorraga nii veinilik kui ka parimal moel saisonilik. Lõppmaitse - kuldne puhas saison, vürtsikas, mõrkjas, kuivapoolne, sädelev ja õnnelik. Järelmekk - ülipidulik, kuiv, mõrkjas, täidlane, maitsetihe, suurte päikesepoolsete akendega ja suvetuules hõljuvate kardinatega.

MEGAHEA stiilinäide saisonist, mida on väärindatud ülimalt sobiva veinivaadiga
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, June 8, 2024

The Piggy - Rebel Monk I

Rebel Monk I (Piggy, Prantsusmaa) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse / Grisette" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,75 punkti

Tootjainfo: "Pinot noir B.A"

Väike lihtne pudel, sildil kloostrile lähenev vaadikoorem. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid on hõre ja kiireltkaduv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on hapukas ja veinilik, viinamarjane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas ning õrnalt keeleotsa torkiv. Keskmaitse - tugevalt kihisev, kuiv ja hapukas-mõrkjas. Lõppmaitse - õunalik, siidrine, kuiv ja mõrkjas ning vürtsikas. Järelmekk - vägagi kuiv ja nüüd juba pigem perrylik.

Keskmise kehaga, väga tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Tõsi küll, saisoni ootustest astub ta oma väga kuia ja siidriliku/veiniliku olekuga mööda (saisonilt ootaks ka kuldset magusat tasakaalu), kuid igatahes on tegu meeldejääva nähtusega ning sellel oleks oma tänulik tarbijaskond
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

St. Peter's - India Pale Ale

India Pale Ale (St Peters). pdl 0,5 l. alc 5,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - English" ja hinnang 31 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - English" ja hinnang 3,24 punkti

Tootjainfo: ""India Pale Ale has a golden to copper colour with a medium maltiness and body." Ingredients: Suffolk-grown First Gold hops and Suffolk malt"

Viimati kohtusin selle tegelasega 11 aastat tagasi, seega nüüd tuleb võrdlus.

Pudel endiselt lapik ja reljeefkirjega, kuid sildikujundus on muutunud linnulikuks. Kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne merevaik. Aroom - nii nagu ka toona, karamelline, võine ja murune.

Maitsepilt vaimustavalt sama - rammus, rohmakas, hillitsetud mõruga, kuid meeldiva vürtsika õhetusega. Veidi vaigune, suti mesine, nõksa greibine. Tõsi küll, vürtsikas pool on tugevam kui toona sai kirjeldatud, kuid seda meeldivam see üldpilt saab.

Kokkuvõte siiralt rahulolev - 11 aasta pole muutnud kuigiõrd minu maitsemeeli, kuid muutnud mind tunduvalt avatumaks maitsete taustsüsteemi mõttes. Kui toona pidasin (olles vaimustunud uue laine äge-IPA'dest) seda õlu suhteliselt tagasihoidlikult, siis nüüd ma ütlen, et tegu on ÜBERtaseme joogiga omas kontekstis. Vanakooli IPA, millest on maitseküllasust ja sügavust rohkem kui 5,5 kraadist ootaks - puhas ja veatu klassika
---
saadaval kampaaniahinnaga
---
pilt isetehtud

Friday, June 7, 2024

The Piggy - Calvados Zestus

Calvados Zestus (Piggy, Prantsusmaa) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse - Flavored" ja hinnang 64 punkti. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,69 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "8 months in Calvados barrels, patiently waiting for the final dip of the orange zest for a harmonious finish"

Väike lihtne pudel, romantilis-põrsalik kujundus :) Sõrmapaksune valge vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt tuhmkuldne. Aroom on kummaliselt kampersalvi meenutav, veidi ninasõõrmeid ärritav, aga uudishimu tekitav.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus ... ning üsna teravalt keeleotsa näriv, kuid seda mitte häiriv-alkoholises, vaid intrigeeriv vürtsises-kuivas võtmes

Keskmaitse - magus-vürtsikas, kihelv, nihelev, rahutu, torklev, kõhnapoolne, kuid turritav

Lõppmaitse - mõru-magus, valge ja rose-pipra sümbiootiline, eeterlik ja apesliniõline

Järelmekk - puidune, õunaseemnene, valge vein muskaatpähklite ja kasepungadega

ÜLEVÕLLIKAS, NAKSUVALT KUIV JA RÄHKLEVALT ÄRRITAV. VAU-efekt on kolmekordselt kirjas, samas pole aga ka kraamiga, mida tahaks veel kindlasti teistki klaasitäit
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

7venth Sun - Black Hole 7un

Black Hole 7un (7venth Sun7venth Sun, USA) prk 1 pint. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,91 punkti.

Tootjainfo: "Our brewing philosophy is to stretch the limits of style descriptions and categories, bringing an innovative approach to traditional styles.
Please enjoy our award winning beers responsibly.
Black Hole 7un is a raspberry, orange, and Sumatra coffee Berliner Weisse"

Keskmist kasvu purk, süngelt lakooniline kujundus. Roosakas vaht täidab poole klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - plögaselt punakas. Aroom on üle ootuste meeldiv (hapu ja kohvi kombinatsioon on tihtilugu halb mõte), selgelt apelsinine ja kohvine, vaarika hapusus on veidi vähem tuntav

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja intensiivselt hapu ning mõõdukalt kohvine. Keskmaitse - hapukohvi koos vaarikamorsiga. Lõppmaitse - hapu, kuiv, mõrkjas, vaarikaseemnete parkivusega ja apelsini magus-mahlasusega. Järelmekk kuivatab lausa aroonialikult keelekülgi, kohvi omandab selles kontekstis nüüd veidi küsitava väärtuse, kuid kuulub kindlasti rubriiki "huvitav" ning seda positiivses mõttes.

Friigikas. Kohvi ja hapu ühildamine on alati ettevaatlikuks tegev, see antud isend on aga selle ülesande ära lahendanud jõuliselt ja julgelt ning seeläbi kiitust vääriv
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

St. Peter's - Ruby Red Ale

Ruby Red Ale (St Peters). pdl 0,5 l. alc 4,3 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Bitter - Ordinary / Best" ja hinnang 47 punkti. Untappd liigimääratlus: "Red Ale - American Amber / Red" ja hinnang 3,35 punkti

Tootjainfo: "An auburn red ale with subtle malt undertones and a pleasing aroma of vine fruits This ale brewed with Rye Crystal malt in the mash has distinctive spicy peppery and pleasant woody flavours"

Viimati kohtusin selle tegelasega 11 aasta tagasikohtusin selle tegelasega 11 aasta tagasi, seega nüüd tuleb võrdlus.

Siiani on kasutusele omapärane lapik pudel reljeefkirjaga, kuid omanäolise punase-linnulise sildi disain on muutunud. Punakas vaht täidab pool klaasi - mida on kõvasti rohkem kui toona. Õlle värvus - samamoodi imeilusalt punane. Aroom - mõnusalt linnaseline ja kompotikirsisena mõjuv.

Maitsepilt - parimal moel magusat ja mõrudat ühendav, kuivapoolne ja kergelt tubakase kirbevõitu noodiga mängiv, pihlakad ja tumedad viinamarjad on siiani sobivad märksõnad.

Kokkuvõte suurepärane - 11 aastat hiljisem külastus räägib hiilgavast jätkuvõimekusest. Ehkki visuaal on pudelil veidi muutunud, on sisu ikka jätkuvalt maitseküllane kuivapoolne briti pubieil, mida võib õhtu jooksul ette võtta kasvõi pooltosin korda, seda nii leebe kraadi kui maitseküllase sisu mõttes
---
saadaval kampaaniahinnaga
---
pilt isetehtud

Thursday, June 6, 2024

Joon Ruumis - Põldmarja porter

Põldmarja porter (Joon Ruumis, Eesti) pdl 0,33l. alc 8,4 %vol

tootjainfo: "IBU 28"

kujundust pole. Roosakas pöidlapaksune vaht kaob hetketega. Õlle värvus - tuhmilt mudruselt tume-pruun-punane. Aroom tugevalt marjane, ehkki põldmarjaks ei oskaks seda pidada

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu ning kihisev. Keskmaitse - mõrkjas-hapu, kuiv ja parkiv. Lõppmaitse - väga kuiv, huvitaval kombel veidi magedana mõjuva fooniga, millel õhuke hapu-rida. Järelmekk - kehatu ja kuiv, mistõttu alkohol mõjub parkivalt ja marjane-arooniane tahk torkivalt

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapu buketiga Nii ja naa rüübe. Porteriks ei oskas seda jooki kuidagi pidada muu kui ainult värvus mõttes. Marjane kuivus sõidab kõikidest muudest aspektidest üle. Nii et omamoodi friigikas
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Pühaste - Gymnastic Flies

Gymnastic Flies (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,82 punkti

Tootjainfo: "A West Coast IPA brewed with Simcoe, Chinook, Chinook CGX and Nelson Sauvin Hops"

Väike purk, sildil spordikärbes :) Valge aht täidab alla poole klaasist ja püsib mõõdukalt, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom meenutab kampolit, vietnami salvi ja vanaproua ravimikappi, milles on ka lahtine kausitäis mentoolikomme.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, kuivapoolne ja greibine. Lõppmaitse - mõru-magusakas, greibiseemneõline, jällegi tuleb mängu mingi üld-medimenkatoosne/haiglalik keeletunnetus. Järelmekk - metalne, veriapelsini ja sidruni-klaaskommi segune, millesse tilgub piparmündist jahedust, ehkki mitte münti ennast.

Kesmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-mõru-magusakas-hapuka buketiga Huvitavalt nihkes rüübe. Kui öeldaks, et see on IPL, siis oleks palju rohkem nõus kui IPA'ga ... aga igatahes ta eristub enamikest muudest sama koja humalasematest õlledest ning see väike intriig on ju mõnusalt kõneväärt!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Pernau - Somnambuul

Somnambuul (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol.

Tootjainfo: "Must IPA
Suitsu- ning rukkilinnastega pruulitud must IPA. Humalateks Simcoe ja Centennial"

Väike lihtne pudel, efektne mustvalge kujundus. Pruun vaht täidab üle poole klaasist ja muutub siis hõredaks, kuid jääb pikalt püsima, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - tüsemust.

Aroom - rikkalikult ja toredalt veid kõrvetatud röstleivane - hapukas suits ja magusakas leib koo aromaatse humalalinikuga - see on üks tore ja meeldejääv kombo.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapu-mõru-kõrvetatud-kärtsatatud rukkileib.

Keskmaitse - mõru-magus, kirbusesse langev, rämeröstine, tuhane ja kärts-mürts röstirokkenroll.

Lõppmaitse - kuiv, keelt tuimestavalt tule kohal kõrvetatud leib, peenekstambitud söetablett

Järelmekk - mõru-hapukas-mõru-vürtsikas, karvane ja rohmakas

RÄMERAJULT ÜLEVÕLLINE SÜSIMUST-SÜSIIPA!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, June 3, 2024

Brewski - Bonkey

Bonkey (Brewski, Rootsi) prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,61 punkti.

Tootjainfo: "West Coast IPA"

Nääps purk, sildil lindahv :) Kollakas vaht täidab poole klaasist ja püsib mõõdukalt, haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldne. Aroom mõnusalt ja täidlaselt magus-mõru, puidune ja karamelline, kerge sauna leiliruumi meenutusega

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja täidlaselt magus-mõru. Keskmaitse - ürdine, puidune, magusakas, vaigune ja veidi keelepinda rohmeldav. Lõppmaitse - hapukas-mõru, veidi seedermännine ja pihlakane. Järelmekk - täidlane, vaigune, magus-nätske-puidune

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõru-hapukas-mõru-magus-mõru-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Westkõuster oma parimas teostuses!
---
tsõpa saadaval
---
pilt isetehtud