Wednesday, May 24, 2017

Rukkivein


Rukkivein (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Specialty Grain" ja hinnang 81 punkti

Tootjainfo: "Ood rukkile - 70% rukkist pruulitud ale, laagerdatud Ameerika rukkiviski vaatides."

Väike vahakalene pudel, sildil vonklevad rukkipead. Sõrmepaksune pruunakaskollane vahukiht vajub tihkeks kirmeks ja püsib siis väga kaua. Õlle värvus - kirkalt ja otsustavalt sügavpunane.

Aroom. Sügav, rikkalik ja külluslikult leivane. Värskelt tosterist võetud rukkileiva viil, millele sa tõmba koorevõi noatäie ja vaatad heldinult selle sulamist, nautides juba ette pehmet täiuslikku naudingut. Soolakas? Aga no muidugi, värske sooja rukkileiva ja koorevõi juurde käib ju ka siputis soola. Hurmavalt soe ja kodune on see segu!

Esmamekk. Raske ja täidlane. Koorepumat ja rukkiviski. Konkreetselt nii ongi - koorepumati komm, kastetud rukkiviskisse!

Keskmaitse. Tihke. Tigutihke. Rukkitigu. Leivategu. Sooja leiba, mõtelge! Soe saun ja lõhn nii armas. -- Tühi kõht. -- «Kas soovite ...

Soovin küll, tänan küsimast!

Lõppmaitse. Talumees ja rukkitigu, kes neid jõvvass lahuta! Nagu juba meie eellased - need vägevad teod - ütlesid, et et ega rämerukki vastu saa! Rämerukis ja rändrukis, need me vennad igaveks'

Järelmekk loob uue vilja. Rukkiploom. Iga rukkipea küljes kasvab üks ploomitera. Või ka kaks. Kui rukkiteradest tehakse leiba, siis rukkiploomist likööri. Pisut puitunud kanarbikuvarre sarnast, aga ikkagi likööri. 

Tigutihke kehaga. Õndsalt tiguja paletiga. Ränkrukkine. Kolossaalne. Rukkitigu toitub rukkiploomist ja toodab digestiivi. Digustiivi. Digu vaikib nagu kult rukkis. Vana Gambrinus jääb nüüd ka vait. Muidu ajab segast.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment