Friday, May 31, 2013

Hel & Verdoemenis


Hel & Verdoemenis (Brouwerij de Molen). pdl 0,33 l. alc 10,0 %. liigimääratlus: imperial stout.

Tõlkes: Põrgu ja Hukatus. Leebe, kas pole? :)


Tootjainfo: "Indegrients: water, pale, brown, chocolate, roasted and caramel malts, premiant and saaz hops, yeast (top fermenting). 102 EBU" Mis aga on erakordselt märkimisväärne: "Enjoy in 25 years"!!! Ja siia juurde taustainfoks - 100 punkti 100st!

Hallikaspruun vaht mängib kiirelt ja kaunilt end tihedaks sõrmepaksuseks kihiks, jättes klaasiseintele üsna tugevaid jälgi.  Õlle värvus - õrna sügavpunase sädemega süvikmust.

Aroom - sahalastajataevas - see on nii pööraselt külluslik, et nõuab tugitooli laskumist ja kolmekordset hingetõmmet, enne kui julged kirjutama hakata. Üleelusuuruselt domineerib röstlinnas lõkketules kõrvetatud karaskina. Selle alt hakkab pikemal sissehingamisel esile tulema sametpehme tume šokolaad ja mõru kakao. Hoiatus - korduva sügava sissehingamise tõttu hakkab teil pea ringi käima - kuid sellest hoiatusest pole kasu. Seda õlut soovikski inhalleerida :)

Esmamekk on kuninglikult siidpehme ja sametraske. Siin on linnaseliköörilikku hapukat küllust ja kohvinastoikale omast mõrkjust. Keskmaitse on lausa naftalik - nii tihe ja vaevuvoolav on see - maitsetes domineerib raskelt suitsutatud ploom ja kaerahelbekäklik nätske magusus. Lõppmaitse muutub kohvilikööriks ja rummikoogiks koos küllusliku vahekooremütsiga, millele on raputatud šokolaadipuru. Järelmekk ... anna taevas armu, kas mu keel veel tunneb midagi ... see on tori hobuse raskune ja adramulla tumedune ning põllukivi suurune ... röstlinnased, humalakirbust ja kohvi, suitsutatud tumedad puuviljad ning väntske šokolaadikamakas.

Maadligi suruvalt raske kehaga, pigitiheda paletiga, mõrkjas-hapukas-magusa perfektse balansiga kolossaalne rüübe! Klaas vett sii kõrvale, ei muud, aga see klaas peab suur olema!
---------
pilt siit

2 comments:

  1. See on hull jook küll, üks lemmik stoute kindlasti. Hea, et nüüd Eestist kätte saab.

    ReplyDelete
  2. Üllatavalt happeline oma esmamekis. Vägagi brettanomycesele omane. Kas tõesti teevad secondaryt brettiga?!

    Erinevalt Cigar City Hunaphust, Three Floydsi Dark Lordist ja Surly Darknessi siirupitest (ehk tuntud ka kui šokolaadimaitselised küllastunud suhkrulahused) on tegu ülimalt kergesti libiseva joogiga. Suudaks ikka päris mitu tükki mõnuga ära lasta.
    One to keep.

    ReplyDelete