Monday, October 1, 2018

Leevike


Leevike (Põhjala, Eesti / Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Ale" ja hinnang on 83 punkti

Tootjainfo: "A spiced sour ale brewed with fermented cranberries, hibiscus, heather honey, toasted cinnamon and cloves"

Väike lihtne pudel, sildil on seekord midagigi äratuntavat - fragmendike nimandvast linnukesest. Tuhmpunakas vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - häguselt tuhmpunane. 

Aroom. Oi see paneb naeratama! Kuna hõõgveini hooaeg pole veel alanud, siis mõjub selline jõulune-hapukas pai sõõrmetele rõõmsat üllatust pakkuvalt. Ahjuõunad või õunakook, kaneelküpsis ja hibiskusetee ... no kas pole mõnus segu!

Esmamekk on keskmisest tiba kergema kehaga ja surtsakalt hapukas, kaneeli eeterlik jälg katab keelt juba enne kui keel tegelikult õlleni jõuab. Keskmaitse on hapukas-magusakas, meenutades jõhvikatäidisega meekooki. Lõppmaitses hapukas pool taandub, meenutades juba ületalve vees peetud jõhvikaid ja kodust põldmarja-marmelaadi. Järelmekk on hapukas-magusakas, kuid ja veidi vürtsikas, nelgiterad veerevad kõrinal mööda pohlaplaati. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Varased jõulud sa tänaõhtuses klaasis ... huvitav kui pakuks seda kuumana?
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment