Sunday, December 28, 2014

Kerge Pühade Kuivik

Kerge Pühade Kuivik (MV kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Liigimääratlus: dry stout

Tootjainfo: "Iiralaste ainetel ning pühaade tarbeks vaaritatud tumedik silmas pidades, et ikka jõuluvana tulekuks ka luuletus veel meeles oleks.
Linnased: Chocolate, Black pat., Crystal, linnaseekstrakt. Humalad: Goldings
IBU 44"

Väike lihtne pudel, omanäoline punane kleeps-silt. Tumekreemikas sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - sügav tume punane. Aroom on esmalt teravapoolselt hapukas, kuid siis tulevad esile juba meeldivamad täidlased noodid, meenutades piimašokolaadi ja pohlakeedist.

Esmamekk on keskmise kehaga ja intensiivselt magus-mõrkjas. Keskmaitses domineerivad hapukamad noodid, meenutades leivakoorikut ja kohvilikööris leotatud rosinaid. Lõppmaitse on lausa protveinilik, mis on sellise mitte just kange õlle puhul tavatu ... kuid heas mõttes tavatu! Siin on tamme ja rosinaid, kuivatatud pirne ja pihlakaid. Järelmekk mõjub vaarikavarrena mõrkjashapult ja kergelt kaneeliselt vürtsikalt, kurgus jääb pikaks ajaks kestma toekas soojus.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Tõsi küll, iiri kuivaks stoudiks ta eriti ei kvalifitseeru, kuid kui jätta stiilipunktid panemata, siis on tulemus ülimalt meeldiv ning talviseks ajaks igal seitsmel juhul sobiv! Pakkuda koos pähklišokolaadi või meemandlitega.
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment