Friday, December 12, 2014

Meesterstuk 2015

Meesterstuk 2015 (Jopen, Holland) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Liigimääratlus: imperial porter. Ratebeeri hinnnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Imperial Porter with English licorice"

Väike lihtne pudel, tehnilise olekuga sildikujundus. Kahe sõrme paksune pruunakashall vahukiht püsib üle keskmise kaua. Õlle värvus - tumepunaka helgiga mustjaspruun.

Aroom mõjub paganama köitvalt ... raskepoolselt magus, veidi tolmunud ja vahajas nagu vürtsipurgikesi täis vanamoeline kummut. Või õigemini terve vanamoeline vürtspood, kus tolmunud, kuid väärika mööbli seas askeldab samasugune vanaproua, kes suurima heameelega laseb oma vähestel ustavatel kundedel kasvõi pool tundi nuuskida ja mõtelda enne kui näpuotsatäis muskaati ja teine lavendlit kaasa võetakse. Ja ... kas mulle tundub, või on kuskile ka koide tõrjeks pandud naftaliini? Ah ei, muidugi mitte, see on ju lagrits!

Esmamekk mõjub raskepäraselt ja rahulikult, ta ei tõtta sind kohe pahviks lööma, tal on aega rääkida oma lugu. Sellist veidi venivat ja kakaolaadset, veidi kardemoniga vürtsitatud ja mõtlikku.

Keskmaitses tuleb välja, et vanaproua pole mitte variser, oh ei! Hea meelega tutvustab ta vallatu silmapilgutusega oma uusimat napsi, nimelt kakao-ubade ja lagritsa peal laaderdunud ploomiveini, mille sees on "veel midagi, aga las see jääda vanaema saladuseks, eks!".

Lõppmaitse mõjub soojalt ja heldelt nagu klaasikese kõrvale pakutud ahjus küpsenud rosina-kohupiimatäidega kõrvits. Tihke, tummine ja turvaline ... ja korraga polegi enam kiire poest lahkumisega ning ka kärsitud noored naabrid sätivad end väikese raudahju ümber patjadele, limpsivad piiskhaavalt ürdinapsi ja kuulavad proua jutustusi, kes seekord väidab end olevat paruni lesk.

Järelmekk ... oehh, väljas juba pime ja märga lund rabistab klaasidele? Pole hullu, meie vanadaamil pole kuhugi kiiret, märkamatult on ta valmis küpsetanud veel plaaditäise rosinaküpsiseid ning pakub selle kõrvale rummiga kakaod. Taevane arm, sellest poekesest ei tahakski väljuda!

Raskepärase kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kreemja paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusa buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! See klaasitäis paneb sind maha istuma, veidi mediteerima ja korstnas undava tuule häält kuulama. Oijahh, sellised vaiksed hetked on teinekord need parimad!
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment