Tuesday, December 9, 2014

Nokturn

Nokturn (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Liigimääratlus: must topelt IPA. Ratebeeri hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Powerful, fruity and chocolaty black IPA brewed with lavish amount of American hops (Columbus, Mosaic, Chinook, Citra).
IBU 100+"

Väike lihtne pudel, tume silt, mis võimaldab nii unenäolisi kui depressiivseid tõlgendusi. Sentimeetrine pruun vaht on keskmise püsivusega. Õlle värvus ... sügavikmust, ehkki klaasi servas võib aimata põrgupunast helki.

Aroom ... hmmmm. See on nüüd see koht, kus sa ei saa aru, kas ta on kohutavalt hea või siis ... lihtsalt kohutav :) Asi selles, et mõni inimene tajub seda kui puruks rudjutud mustsõstralehte, teine aga kui nö rebasehaisu. Igatahes on tegu VÕIMSA lõhnalaksuga vastu su nina, mis paneb kergelt silmad kirvendama. Pikemal nuuskimisel vabaneb teine kiht, milles on muskust, niisket mulda, kõdulehti ja märga loomakarva. Olen kuulnud ka terminit "hobuseteki lõhn" ja ehkki pole seda ise juhtunud nuuskima, tundub kirjeldus tabav.

Esmamekk on elajalikult võimas, mitte küll niivõrd raske, kuivõrd VÄGEV. Siin on musta mulda ja rõskust, vürtsikust ja mõrkjust. See teekond viib meid kuhugi kaugele, kuhugi turvalisest Keskmaast üsna eemale.

Keskmaitse on rämedapoolne, keeltväänav ja jõmakas nagu üks lahingusse tõttav päkapikk, kes on valmis oma koobaslinnast välja ajama vana Smaugi ennast. Mõru, higine ja äkilise vihaga ... no anna armu mu keelele!

Lõppmaitse taandub kraad leebemale tasemele ... või annab mu keel selles maitselahingus järele? See on mõrkjas-hapu ja vürtsikas, riukalik ja vägev nagu vana Hall Võlur, kes üllatab sind just siis kui arvad et oled turvalise raja valinud.

Järelmekk mõjub Sünklaanena, kus veidrad karvajalgsed elajad su keelt rulli keeravad ning oma võrgupessa tassivad. Oh aidaku sind metshaldjad, kes võivad lahingu lõpetada ning sind mõrkja ürdinastoikaga kosutada.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseeritud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga RÄMEDALT VÕIMAS MEGARÜÜBE! Oikurja ja oipõrgut, see kohutavalt vägev keelekurnaja võtab klaasi lõpuks üsna võhmale. Soovitan pakkuda kõrvale piprakurgikesi, mis elamust värskendaks ja veelgi hullemaks muudaks :)
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment