Monday, December 22, 2014

Rasputin on Cherries Bourbon BA


Rasputin on Cherries Bourbon BA (De Molen, Holland). pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Liigimääratlus: Bourbone barrel aged imperial stout. Ratebeeri hinnag 94 punkti

Tootjainfo: "indigrients: water, barley malts (pale, caramel, chocolate), bitter hops (premiant, saaz), sour cherries, top fermenting yeast."

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus, punase vaha sisse torgatud kael. Sentimeetrine tumepruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - ausalt öeldes on väljakallamise hetk veidralt lummav - kasina joana kallates tundub vedelik olevat kuidagi kummaliselt roostekarva, kuid klaasis on see lihtsal sügavikpunase helgiga must. 

Aroom. Oi see aroom paneb endasse uppuma. See on magusalt toekas justkui pagariemand ja vaniljeselt ümar nagu emanda käe all valminud suhkrukringel. Kirsi hapukas särtsakus tinistab taustal mandoliini ja mahlane kreeginalivka vallutab maitsemeeli ammu enne ainsama tilgakesegi keelele jõudmist.

Esmamekk ... VAU ... see on kui lustakas kitsetall, mida pagariemand enda lemmikuna aias peab, selle kirsised sarvemüksud annavad juba esimesel tutvusel litaka vastu keeleotsa. Tihke ja samas söakalt kepsakas, mahlane ja marmelaadjas!

Keskmaitse paneb peab ja kaela keerama, et kohanduda selle üleannetu tegelasega. Justase jutt, kui särtsuvalt lõbus ja kohmakalt sõbralik on meie kitseke, tallates sõrgadega külalise varvastel ja keelel. Kirsimarmelaad ja punasesõstraliköör löövad tantsu, pannes sind kaasa jaurama.

Lõppmaitse. Kosmose marmelaadi mäletate? Seda metalltuubis kosmonautidele mõeldud toitu? Ja just seda hetke, kui kõik on juba välja pigistatud, aga üritad veel midagi välja imeda, ehkki peale hapuka mälestuse kätte ei saa. Vat see mälestus on siin klaasis! Ja pagariemand on välja mõelnud täpselt samasuguse kirsiželee oma punasesõstrakoogikestele.

Järelmekk. Uhh ja ohh. No mida sa räägid, kui keelel käib pidu? Koorekommine täidlane ümar pagarimammi ja kirsisarvene kitseke hõlvavad kogu su meele ja toa ja tänava takkapihta. No kas suudad ilma naeratamata mööda seda uulitsat minna, käevangus korv kirsipirukate ja sõstraveiniga?

Raske kehaga, nõrgapoolselt karboniseeritud ja siirupja paletiga, hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-magus-hapuka buketiga MEGARÜÜBE!!! Dessertõlu, mida tuleks pakkuda koos šokolaadis kirssidega.
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment