Sunday, April 19, 2015

Forêt de Tronçais (Light Toasted)

Forêt de Tronçais (Light Toasted) (Mikkeller, Taani) pdl 0,375 l. alc 19,3% Ratebeeri liigimääratlus:
"barley wine" ja hinnang 94 punkti!

Tootjainfo: "Come with Mikkeller on this amazing and exhilarating ride through the French forests. This Barley wine is Barrel Aged in six different barrels. Three different types of French oak are used, and each variant is light and medium roasted.

Forét de Tronçais – Light Toasted
Forét de Tronçais – Medium Toasted

Forét du centre – Light Toasted
Forét du centre – Medium Toasted

Forét Limousine – Light Toasted
Forét Limousine – Medium Toasted

– BA in French Oak Barrels
– Brewed at D’Proef in Belgium
– 375 ml
– ABV: 19,3 %"

Ohsasinine taevas ja tammepuu! Kas te üldse teadsite, et sihandseid tammesorte olemas on? Einoh, kuskohast te seda piditegi teadma. Gambrinus näe kah ei teadnud, aga nüüd teab. Ja oi kui paljut ta veel ei tea!

Pikakaelaline pudel, minimalistlikul sildil mõned hõredad puud. Noh ja mõistagi ka Mikkelleri kaabu ühe puu oksal. 

Aga nüüd mõelge uuesti - misasi see siin klaasis siiski on!?! Megavõimas odravein, mis on laagerdunud mingi supererilise prantsuse tamme kergeltröstitud vaadis! Paneb fantaasia ja maitsemeeled tööle, kas pole? 

Valge minimaalne vahukiht on läbematu nagu raskematel odraveinidel ikka. Aroom meenutab likööri ja pähkleid, ürdinastoikat ja rummi. 

Esmamekk on raske, marmelaadine ja apelsinikoore nastoika taoline. Keskmaitse. Puhhhhh. See on VÕIMAS. Alkholine, tigujas, tihe ja vägevalt karamelline, kõrvetatud suhkru ja õunalikööri segune. Purjus ja otsustav nagu nokastanud noormees kes baarileti juurde läbi tantsiva rahvamassi poole trügib. 

Lõppmaitse on mõrkjas-magus, vürtsikas, datlidžemmi ja mandlilikööri taoline. Meie noormees on just letini jõudnud, kui veidi veel enam vintis tütarlaps ta nattipidi tagasi massi sisse veab, sest tants vajab tegemist! Ja see tants on kui lahing, kus aeg-ajalt otsaesiselt higi pühitakse ja oma nina ette põrnitsedes õõtsudes kätega hullumeelselt ringi vehitakse.

Järelmekk õhetab kurgulaes nagu peo lõpp tähistav koidukuma. Muusika on juba ammu vaikinud, baarmen pühib letilt suuremat laga kokku, aga osa rahvast üritab ikka veel tantsida. Milleks seda välist müra vajagi, kui omaenda südametuksed kõrvakilesid purustada ähvardavad. Mees, see oli vast pidu! Pähkliliköör ja rosinakissell, tammine vanilje ja karameljas kodune tikrivein ... see on sihuke segu, et ega väga ikka uuesti ei maksa niipea seda korrata :)

Rammetult raske kehaga, vähekarboniseerunud ja marmelaadja paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürstikas-mõrkjas-magusaka buketiga HULLUMEELNE rüübe. Hea ja halva maitse piir on siin klirinal kildudeks, nii et määratlus "über" ei tähenda midagi. Kuidas ja miks taoliseid jooke tehakse?
-------------

No comments:

Post a Comment